Povodom 100. obljetnice rođenja Miljenka Smoje nakladnička kuća V.B.Z ponovo objavljuje njegove kultne klasike „Kronika o našem Malom mistu” i „Kronika o Velom mistu” ( dil prvi i dil drugi). Knjige koje su postale svojevrstan simbol Dalmacije i dalmatinskog duha i mentaliteta dostupne su u jedinstvenoj kutiji. Naslovnice svih knjiga, kao i kutiju, ilustrirala je izvanredna Tisja Kljaković Braić koja je svojim ilustracijama na maestralan način oživila Smojine neponovljive likove.

Malo misto & Velo misto

Miljenko Smoje ostavio je neizbrisiv trag na kulturnoj sceni Splita i šire. Njegovo bogato stvaralaštvo obuhvaća brojne knjige, serije i dramske tekstove koji su duboko ukorijenjeni u splitsku baštinu i svakodnevicu. Splitsko ljeto, međunarodna glazbeno-scenska manifestacija koja obuhvaća dramski, operni, baletni i koncertni program a uz Dubrovačke ljetne igre, najveći je i najstariji nacionalni kazališni festival, pružilo je platformu za proslavu i predstavljanje rada Miljenka Smoje, te će promocija njegovih kultnih knjiga biti jedan od programa kojima završava ovaj značajni kulturni festival.

Predstavljanje ovih kultnih knjiga Miljenka SmojeMalo i Velo misto, na Šperunu u Splitu, posljednjeg dana Splitskog ljeta, održat će se u ponedjeljak, 14. kolovoza u 19 i 30 sati. Feđa Klarić, Tisja Kljaković Braić, Ivica Ivanišević i Josip Antić govorit će o bogatstvu Smojinih priča i približiti nam književno stvaralaštvo koje nadahnjuje generacije.

Miljenko Smoje se rodio se, radio i umro u Splitu. Iza njega su ostale tisuće stranica koje prate i vole Dalmaciju iz dana u dan, epohe u epohu. Kronike malog i velog mista književni su vrh te njegove predanosti, knjige koje su u kolektivnoj memoriji postale znamen Dalmacije. Za sebe je govorio da uvijek piše protiv „smrada sile”. Objavio: Kronika o našem Malom mistu (1971.), Hajdučka legenda (1971.), Dalmatinska pisma (1976.), Dnevnik jednog penzionera (1981.), Libar Miljenka Smoje (1981.), Pasje novelete (1995.), Kronika o Velom mistu (1997.).

Fotografije: VBZ