Guliver/Thinkstock

Svaka je godina posebna te nam donosi zanimljiva književna djela koja zaokupljaju maštu čitatelja. Trendovi dolaze i prolaze, no dobre knjige uđu u naša srca – ako im to dozvolimo – i postaju dio sjećanja kojima se rado vraćamo.

 

U nastavku teksta pokušali smo pobrojiti neke od prošlogodišnjih naslova koji su nas impresionirali i za koje smatramo da su vrijedni čitanja – prvog, ali i ponovnog.

Sunce i njeni cvjetovi – Rupi Kaur

Prva knjiga Rupi Kaur bila je i ostala iznenađenje mnogim izdavačima i čitateljima. Zbirka pjesama „Mlijeko i med“ suprotstavila se svim pravilima poezije te pokrenula nove trendove u izdavaštvu. U vrijeme kada pjesništvo jedva opstaje na marginama kulture, ova je kanadska autorica indijskog podrijetla napravila pravo čudo, postavši jednom od najprodavanijih spisateljica današnjice. Njezina druga zbirka „Sunce i njeni cvjetovi“, nastavila je taj prvotni uspjeh, stvarajući od Rupi svojevrsnu ikonu modernog doba.

Ne vjeruj svojim očima – Sarah Pinborough

Sarah je iskusna autorica brojnih romana, većinom iz područja fantastike. U trenutku velike popularnosti psiholoških trilera, odlučila se okušati i u tom žanru. Naravno, oni koji koriste nadnaravne elemente u svojemu stvaralaštvu to ne čine slučajno i bez valjanog razloga, pa je tako i Sarin prvi triler „Ne vjeruj svojim očima“ obojen atmosferom „s onu stranu razuma“. Vještina autorice iskazuje se u tome što time nije odbila čitatelje krimića nego je unijela svježinu u žanr i postala markacija koju treba slijediti. Želite li naučiti kako se piše moderan triler, pročitajte ovaj roman.

Čuvar izgubljenih stvari – Ruth Hogan

Nevjerojatno pozitivna priča puna tople magije u svojoj srži. Što povezuje ljude? Što im nedostaje da postanu sretni i cjeloviti? Autorica ovog velikog svjetskog bestselera Ruth Hogan savršeno i ganutljivo hvata trenutak u kojem život može dobiti drugi smjer. Na ovim stranicama svi možemo prepoznati nešto od sebe, a u tome nam pomaže protagonistica romana koja u zadatak dobiva pronaći stvarne vlasnike predmeta koje je njezin voljeni, ali neprežaljeni mentor skupljao cijeloga života. Potraga za strancima kako biste im darovali nešto vrijedno, pomoći će i vama u slaganju potpune slike vlastita života. Pokušajte s ovom knjigom, a nastavite nekim drugim načinom.

S Eleanor Oliphant je sve u savršenom redu – Gayle Honeyman

Kad knjiga u naslovu ističe da je s nekime sve u savršenom redu, imate razloga posumnjati u to. Naša nam neprestana potraga za savršenstvom muti pogled te ne uspijevamo vidjeti da se život sastoji većinom od malih, slatkih nesavršenosti. Eleanor iz naslova ujedno je i glavna junakinja romana, a mi bismo bez pretjerivanja mogli napisati da je čudakinja. Oko sebe vrijedno podiže svakojake zidove koji će je zaštititi od svijeta, opsjedajući samu sebe nebitnim detaljima. Ipak, u tom savršenom redu nalazi se nježno mjesto bolne samoće. Knjiga će vam pokazati da štitovi, koliko god bili neprobojni, imaju svoje slabosti te da su, ali tek kada spustite gard, moguća čuda neviđena.

Priča o izgubljenoj djevojčici – Elena Ferrante

Posljednji nastavak fenomenalne tetralogije „Genijalna djevojčica“ objavljen je u idealan trenutak – istovremeno s početkom emitiranja televizijske serije na HBO-u snimljene po Eleninim popularnim knjigama. Ferrante je misteriozna žena koja sakriva svoj identitet u nakani da njezina djela govore umjesto nje. U tome je iznimno uspješna jer se ovaj serijal probio do srca i domova svih vrsta čitatelja bez obzira na njihov ukus. Knjige o turbulentnom životu Elene i Line s oduševljenjem čitaju književni kritičari, ali i šira publika. Ako postoji remek-djelo našega doba, onda su to ove četiri knjige predivne Elene Ferrante.

Okruženi idiotima – Thomas Erikson

Švedski je komunikolog Thomas Erikson vrstan poznavatelj ljudi, što možemo zaključiti već iz samog naslova njegova bestselera „Okruženi idiotima“. Teško da postoji čitatelj koji se u njemu neće prepoznati te, odmahujući glavom, potiho reći: „Da, ovo je točno priča mog života.“ No kada u ruke uzmete ovu knjigu te je počnete čitati, shvaćate da je ono što Erikson u njoj predstavlja doista korisno za poboljšanje odnosa među ljudima, a posljedično i kvalitete cijeloga života. Do nerazumijevanja i neslaganja dolazi zbog nepoznavanja osnovnih razlika među pojedincima koje se ne smiju zanemariti želimo li se prestati svakodnevno uzrujavati. Kada shvatite da je dobro što smo različiti, život će vam postati bogatiji i puno, puno lakši. A uz ovu knjigu to je svakako moguće postići, i to u kratkom roku.