Što nas znanstvenici mogu naučiti o unutarnjem svijetu osjećaja i želja

Kada govorimo o knjigama koje se bave našim unutarnjim životom, većinom spominjemo duhovnu ili literaturu samopomoći. Budući da je ljudska psiha i dalje u velikom dijelu neistraženo područje, to nije neobično. No prečesto se zanemaruju znanstvenici koji danonoćno proučavaju ljudski duh i emocije. U nastavku možete pronaći naslove koji će vam pomoći da shvatite kako živjeti, ali one čiji autori svoje zaključke, metode i tehnike temelje na znanstvenim istraživanjima. Što je ljubav, kako se snaći u kaotičnom svijetu, kako tehnologija utječe nas – to su samo neka od pitanja s kojima su se ovi autori uhvatili u koštac.

Društvena životinja – David Brooks

Ovo je priča o tome kako nastaje uspjeh. Ispripovijedana je kroz životne priče multietničkog američkog bračnog para – Harolda i Erice, kroz priču o njihovom djetinjstvu, napredovanju, padovima, porazima i uspjehu. U slikovito i živo oblikovane likove Brooks upisuje širok spektar informacija, ilustrirajući temeljno novo razumijevanje ljudske naravi. U proteklih trideset godina dogodila se prava znanstvena revolucija – o ljudskome mozgu saznali smo mnogo više nego što smo znali zadnjih tri tisućljeća. Pokazalo se da je nesvjesni um veći dio uma. Otkriveno je da to nije tamno i zakržljalo mjesto, već kreativno i začarano područje u kojem se obavlja većina onoga što naš mozak uistinu radi. To je carstvo emocija, intuicije, predrasuda, žudnji, genetskih predispozicija, osobina ličnosti i društvenih normi – carstvo u kojem nastaje karakter i gdje se donosi većina naših životno važnih odluka. Nesvjestan um prirodno je stanište Društvene životinje. (Mozaik, 70 kn)

Digitalna demencija – Manfred Spitzer

Ugledni njemački neuroznanstvenik i psihijatar Manfred Spitzer u knjizi koja novi podnaslov „Kako mi i naša djeca silazimo s uma“ upozorava roditelje da djeci, čiji je mozak još u razvoju, ograniče vrijeme provedeno ispred ekrana digitalnih medija. Svi njegovi zaključci se, naravno, odnose i na odrasle. Ključna je premisa da nas elektronički mediji „oslobađaju“ uobičajenih mentalnih napora te stoga postajemo sve ovisniji o tehnologiji, a naše psihičke sposobnosti slabe. Multitasking ili rad na više stvari istovremeno, sumanuto klikanje od stranice do stranice, odvlači pažnju, rasipa energiju i remeti fokusiranje na ono što je važno. Manfred Spitzer se među prvima usudio javno postaviti logična pitanja povezana s navedenim opasnostima te predložiti i zauzeti se za njihovo rješavanje koje bi bilo utemeljeno na objektivnim znanstvenim spoznajama. Među prvima je spoznao ozbiljnost problema i dao mu odgovarajući naziv – digitalna demencija – koji je danas već postao općeprihvaćen. (Naklada Ljevak, 139  kn)

12 pravila za život – Jordan B. Peterson

Poznati klinički psiholog Jordan B. Peterson u ovomu svjetskom bestseleru odgovara na najteža životna pitanja povezujući istine drevnih tradicija sa zapanjujućim otkrićima najnovijih znanstvenih istraživanja. Peterson nudi 12 jednostavnih, ali dubokih i mudrih pravila koja će svakome pomoći da dovede svoje misli, svoju osobnost i svoj dom u red i to ne pomoću površnih instant rješenja, nego usvajanjem bitnih istina zajedničkih svim ljudima. Na najteža životna pitanja, kao i ona o smislu i sreći života, Peterson odgovara izravno i sveobuhvatno, pišući na dojmljiv i jednostavan način, s puno humora i s mnoštvom konkretnih primjera. Sve to ovu knjigu čini privlačnom i edukativnom tako da 12 pravila za život sa zanimanjem čita najširi krug ljudi. (Verbum, 168 kn)

Anatomija ljubavi – Helen Fisher

Anatomija ljubavi fascinantna je knjiga (prvi put objavljena 1992.) na temu ljubavi i ljubavnih odnosa. Od tada do danas, ugledna antropologinja Helen Fisher provela je revolucionarna ispitivanja na mozgu i koristeći se najnovijim metodama snimanja mozga istražila što se u njemu događa kada osjećamo požudu, zaljubljenost, privrženost i ljubav. U tim je istraživanjima ispitano više od 80 000 ljudi, a na uzorku više od 30 000 muškaraca i žena prikupljeni su podaci o razmjeni seksi SMS poruka, komunikaciji putem društvenih mreža, neobveznim seksualnim odnosima, prijateljima s povlasticama i drugim suvremenim trendovima udvaranja i braka. Suprotno mnogim pesimističnim razmišljanjima, Helen Fisher uvjerena je kako raznolikost komunikacije u digitalnom dobu potiče umrežavanje i ljubavne veze te predstavlja nov, znanstveno utemeljen i optimističan koncept dugotrajne ljubavi. (Znanje, 160,00 kn)