Ovaj zabranjeni kineski roman, “žestoka je satira kapitalizma i korupcije” prema navodima Guardiana. Grazia preporuka!

U selu Ding krv je potekla u potocima, ne zaustavljajući se. Obojila je zemlju, a zatim i lišće na stablima, ostavljajući seljane u zadnjim izdisajima života i na putu u konačnu propast. Otprilike takvim slikama Yan Lianke postavlja svoju priču o masovnoj prodaji krvi u provinciji Henan, i o epidemiji AIDS-a koja je zbog nje nastala; priču utemeljenu u istinitim događajima iz suvremene kineske povijesti. Tri generacije seoskih muškaraca svojim životnim iskustvima ocrtavaju ovdje jezivu sudbinu jedne zajednice, uvjetovanu ljudskom nemoći, neimaštinom i pohlepom, a događaji koje Lianke donosi od samog početka ne prestaju šokirati, istodobno izazivajući posvemašnje ganuće i potpirujući uvijek tinjajuću uznemirenost.

Hena, 159 kn

Zabranjen u Kini, San sela Ding napet je i potresan roman koji nosi jasnu kritiku društva, sustava i hijerarhije. Napisan je vrlo jednostavnim izrazom, ali izrazom koji objedinjuje snažne elemente tradicionalnog pripovijedanja i suvremene prozne postupke, i zbog toga svaki čitatelj ove knjige zaista dolazi na svoje odredište. Dodatne informacije potražite ovdje

flash!

Yan Lianke (Henan, 1958.) svjetski je poznat kineski pisac. U domovini je zbog satirična pristupa u svojim djelima često smatran kontroverznim, zbog čega su mu najbolja djela cenzurirana ili čak zabranjena, no unatoč tome ovjenčan je najvažnijim kineskim književnim nagradama. Piše romane i kratke priče, a odličan  je i kao književni kritičar i esejist. Njegovi su najpoznatiji romani Serve the People!, Lenin’s Kisses, Enjoyment i San sela Ding. Svjetsko priznanje stekao je mnogim prestižnim nagradama i nominacijama, poput „Man Booker International Prize“, „Man Asia Literary Prize“ ili „Franz Kafka Prize“. Djela su mu prevedena na više od trideset jezika.

Fotografija: Yan Lianke by Shiyi Peng, PR