Iznimno dobre kritike na seriju “Normalni ljudi”, dostupnu putem HBO streaming servisa, otvorile su vrata širokom čitateljstvu romana mlade irske spisateljice prema kojem je serija i nastala.

Iako kažu kako bi trebalo uvijek prvo pročitati knjigu, ako vam se svidjela serija “Normalni ljudi”, nemojte odustati od čitanja ovog romana. Naime, mlada irska autorica Sally Rooney objavila ga je 2018. i to je njezin drugi roman koji je objavljen, nakon “Razgovora s prijateljima”. Postao je najprodavaniji u SAD-u, prodavši gotovo 64.000 primjeraka u tvrdom povezu u prva četiri mjeseca izlaska. Godine 2020. snimljena je istoimena serija koja je pokupila sve kritike i pohvale te naravno podigla popularnost knjige još malo više.

“Na prvi pogled ljubavna priča, na drugi slojevito djelo o ljudskim odnosima i zamkama koje je teško izbjeći. Sjajno napisani, “Normalni ljudi” obuzimaju vas i očaravaju – baš kao i prethodni roman Sally Rooney “Razgovori s prijateljima”, ovo je knjiga koju je teško ispustiti iz ruke prije nego što je pročitate od korica do korica.”

O knjizi:

Connell: marljiv, igra na mjestu glavnog napadača, zgodan, ne upada u tučnjave, svi ga vole. Marianne: otvoreno prezire ljude u školi, nema prijatelja i stanke za ručak provodi sama čitajući romane. Premda se Connell užasava ostati nasamo s njom, katkad mašta o tome što bi mogao reći kako bi je se dojmio. Kad počnu razgovarati, on shvaća da je Marianne jedina osoba kojoj može reći sve – a njihov se odnos produbljuje. Hoće li povezanost koju su stvorili izdržati odrastanje, selidbe, izdaje, “normalne” ljubavne veze, nevidljive ožiljke duše, sadizam, razlike u porijeklu i obiteljski pritisak?