Guliver/Thinkstock

Vrijeme je ove godine nestalno pa je pod rukom uvijek dobro imati neku knjigu 

Ljeto, godišnji odmori, more i uživanje. Riječi koje već same po sebi podižu raspoloženje. Njima volimo pridružiti i koju dobru knjigu jer je uz omiljenu priču odličan provod garantiran. Ove godine objavljeno je puno bestselera, a mi smo pronašli neke od najzanimljivijih za svaki ukus.

Znaš da to želiš – Kristen Roupenian

Kratke priče, priznajemo, nisu forma koja se puno čita. No, to je prošlost jer je na književnu scenu stigla Kristen Roupenian. Autorica koja je već sa samo jednom jedinom pričom, popularnom „Cat Person“, stvorila neviđenu buku u svim kanalima interneta, sada je objavila cijelu zbirku. U ovih dvanaest priča, pokrivene su mnoge situacije modernog života, a autorica briljira u karakterizaciji, dijalogu i uvrnutoj mašti. Jedina kritika koju možemo uputiti jest da je knjiga mogla biti duža – za, recimo, barem 500 stranica. Da, toliko je dobra. (Profil, 99,00 kn)

Dina – Frank Herbert

Nemojte se čuditi ako vam je ovaj naslov poznat. Radi se, naravno, o poznatom klasiku znanstvene fantastike koji je dobio svoje novo izdanje. Paralelno s time, počelo se dosta pričati o ekranizaciji koju očekujemo u kinima iduće godine, a od koje se mnogo očekuje. Roman je napisan prije kojih pedesetak godina, ali nije zastario jer se autor ne oslanja previše na tehnologiju, nego više na dobru i maštovitu priču. Ova je knjiga samo prvi dio sage, ali zadovoljit će vašu znatiželju o životu i borbi za prevlast obitelji koje žive na svijetu iza dalekih zvijezda. (Egmont Puls, 149,00 kn)

Zvijezde među nama – Sanja Srdić Jungić

Domaći chick lit rijedak je poput dragog kamenja. A kada je ovako zabavan i lucidan, svakako ga se isplati pročitati. Autorica je statirala na setu „Igre prijestolja“ u Dubrovniku, a svoja je iskustva savršeno prenijela u okvire ljubavne priče. Budući da se radi o vezi nepoznate Hrvatice i poznatog Hollywoodskog glumca, očekujte vrckave dijaloge, dašak glamura i mnogo veselih trenutaka. No, da stvari ne bi bile previše jednostavne, pojavljuje se i treća osoba kao točka koja povezuje stranice zabavnog ljubavnog trokuta.  (MB Books, 99,00 kn)

Sve same laži – Claire Mackintosh

Krimić koji je napisala osoba s dvanaest godina iskustva u policiji i to na odjelu za kriminalističke istrage. No, talent autorice je neupitan o čemu svjedoči njezin veliki hit „Pustila sam te“ koji je rasturao na top listama prije koju godinu. Novi roman „Sve same laži“ opak je psihološki triler o ženi koja, godinama nakon što su se dogodila, istražuje samoubojstva svojih roditelja. Sve upućuje na to da si život nisu oduzeli sami… (Mozaik, 119,00 kn)

Gdje je jednorog?

Što je ljeto bez jednoroga, pitamo vas? Dok se neki kupaju na njima, drugi imaju prilike zaigrati neobičnu igru skrivača koju donosi ovaj naslov. Djeca će biti oduševljena dok traže jednoroge na prekrasnim ilustracijama, ali ovo je knjiga koja će se svidjeti i starijim fanovima ovih čarobnih bića. (Koncept, 79,00 kn)

Ljeto je krivo za sve – Sarah Morgan

Jeste li ikada optužili ljeto za svoje probleme? Ljetne romanse su lijepe, ali nerijetko ostavljaju ožiljke. Ovaj roman autorice koja je primila više nagrada za svoje romantične priče govori o ponovnom susretu dvoje ljubavnika čije je ljetna avantura prošle godine završila katastrofom. Nakon čitanja ove priče, vjerojatno ćete okriviti autoricu za neprospavanu noć jer knjigu nećete ispustiti sve dok je ne pročitate od korice do korice. Zabavno i lepršavo štivo. (Znanje, 29,90 kn)