Slatke domaće knedle sa šljivama i zapečenim krušnim mrvicama i cimetom podsjećaju na djetinjstvo i uvijek su rado viđene u tanjuru
Mnogi se možda nisu još odvažili napraviti knedle jer ima izgleda prekomplicirano i da je za njih potrebno dugogodišnje kulinarsko znanje jedne bake, ali ne brinite. Odličan recept za knedle od šljiva pronašli smo na stranici Coolinarika a kojeg iznova prakticiramo, pogotovo u ovom hladnijem periodu. Nakon što smo vas oduševili francuskom salatom, pitom od jabuke i američkim palačinkama za koje smo dobili mnoštvo pohvala, vjerujte nam da im ovaj recept može stajati uz bok. Ove brze knedle od šljive možete upotpuniti tako da ih posipate šećerom, preliijete medom, džemom ili pekmezom kao i vrnjem. Uživajte!
Sastojci
Za knedle
- 1 kg krumpira
- malo soli
- 80 g maslaca
- 1 jaje
- 250 g Pšeničnog glatkog brašna
Za nadjev
- 20 zrelih šljiva
- 50 g šećera
- 1 žličica Vegeta Maestro mljevenog cimeta
Za posluživanje
- 60 g maslaca
- 50 g krušnih mrvica
- 2 Vanilin šećera Dolcela
Priprema
- Krumpir ogulite, skuhajte, potom ocijedite te napravite pire s dodatkom malo soli i maslaca. Ostavite da se ohladi.
- Kad se pire ohladio, dodajte jaje i brašno po potrebi dok tijesto ne prestane biti ljepljivo. Tijesto razdijelite na 20 loptica.
- Šljive očistite i u svaku stavite žličicu šećera pomiješanog s cimetom.
- Oko svake pripremljene šljive omotajte tijesto i napravite knedlu.
- Knedle stavite kuhati u kipuću vodu. Kuhajte dok ne isplivaju na površinu i još 2 minute (sve skupa oko 10 minuta).
- Na zagrijanom maslacu popecite krušne mrvice, dodajte vanilin šećer. Knedle ocijedite i uvaljajte u popečene mrvice.
Posluživanje: Knedle poslužite tople posipane šećerom ili prelivene medom.
Savjet: Knedle možete poslužiti i s preljevom koji ste napravili od pekmeza od šljiva, šećera i vode.