U hladnijima danima nije lako kožu održati hidratiziranom, dubinski nahranjenom i blistavom. Na pitanje kako to učinkovito postići, moj je odgovor – serumom

Kreme koristimo svakodnevno i to barem dva puta dnevno. One su puno masnije i gušće teksture u odnosu na serume. Razlika je i u tome što su serumi puno lakši za kožu od krema, u smislu da ih koža puno lakše upija i koristi iz njih aktivne sastojke. Serumi za njegu lica obično stoje više od klasičnih dnevnih krema, a dolaze u puno manjem pakiranju. Možda upravo u tome leži razlog zbog kojeg ih rijetki uvode u svoju rutinu. Ipak, popularnost seruma raste, što nije neobično s obzirom na njihovu namjenu. Kao osoba iz struke, željela bih naglasiti kako upravo serumi za lice spadaju u najvažnije proizvode za njegu. Serum je tip proizvoda specifičan po teksturi, namjeni i učinku, a za razliku od krema, obično je usmjereniji na specifične pojave ili potrebe kože. Također, serum pruža učinkovitu i brzu njegu i to u malim količinama, zbog čega ga nazivamo i eliksirom ili koncentratom.

Serumi pomažu kod:

• nepravilnosti u vidu akni i prištića

• nejednake teksture kože

• pojave mrlja nakon upalnih procesa

• hiperpigmentacija

• gubitka tonusa i čvrstoće kože

• preuranjenih znakova starenja

• beživotnog tena

• nedostatka prirodnog sjaja.

Serumi prenose moćne sastojke izravno u kožu, a zbog svojih malih molekula, prodiru puno dublje. Nemojte se dati zavarati malim pakiranjem jer iako je pakiranje malo, sâm proizvod izuzetno je izdašan i dovoljno je svega nekoliko kapi za najbolji učinak.

U salonu me klijenti često traže testere kako bi isprobali proizvod. Jedan mali tester ne može biti dovoljan da biste otkrili djeluje li određeni proizvod u skladu s vašim potrebama. Tester će poslužiti da isprobate teksturu i miris proizvoda te steknete prvi dojam, no posebno kod seruma, za rezultate je potrebna redovita i pravilna primjena kroz dulji period. Primjerice, plump efekt hidratacije koji pruža hijaluron kao aktivna tvar obično je trenutan, a puni potencijal pokazuje tek kroz otprilike dva tjedna, dok dugoročan učinak na fine linije pokazuje tek kroz četiri i više tjedana. Slično je i s vitaminom C, dok je kod njege usmjerene na bore, akne i hiperpigmentaciju za nekakvu potpuniju sliku o učinku potrebno pričekati i do 12 tjedana.

Nakon što ste, uzimajući u obzir stanje, dob i potrebe svoje kože odabrali idealan serum, imajte na umu način na koji ćete ga čuvati, kao i vijek trajanja. Čuvanje i trajanje seruma ovisi o formuli i aktivnim tvarima, zbog čega su serumi zaštićeni prikladnom ambalažom, najčešće tamnim staklom, pakiranjem koje ne dozvoljava dotok zraka ili su pakirani u ampule za jednokratnu uporabu kako bi bili sterilni prilikom nanošenja. Serume uvijek čuvajte na tamnijem i hladnijem mjestu. 

Serume za lice birajte prema specifičnim potrebama svoje kože i učinku koji želite postići ili, ako poznajete djelovanje, prema aktivnim sastojcima. Uzmite u obzir tip i stanje kože, ali i proizvode koje ste koristili ili još uvijek koristite u svojoj rutini njege. Pravilo je proizvode s aktivnim tvarima uvoditi postupno, jedan po jedan, kako bi se lakše pratio učinak. Čitajte upute na proizvodu! Neki se serumi u kozmetičku rutinu uvode na način da ih se prvo koristi svakih nekoliko dana, a kasnije sve češće i češće. Treba znati da visoka koncentracija aktivnih tvari utječe na način nanošenja proizvoda. Tako je svega kap ili dvije serumske tekućine dovoljno za tretiranje područja cijelog lica ili oko očiju. Drugim riječima, ako koristite proizvod prema uputama, mala bočica seruma mora vam izdržati nekoliko mjeseci.

Nanosi li se serum najprije na dlanove pa tek onda na lice ili se izravno nanosi na lice, još je jedno često postavljano pitanje. Kod seruma s pipetom preporučljivo je da koža lica ili ruku ne dodiruje pipetu. Na taj način možemo uspješno održati mikrobiološku čistoću seruma, a time i njegov učinak. Naime, ako se proizvod nanosi na ruke ili ako pipeta dodiruje vašu kožu, bez obzira na to što je netom prije očišćena i oprana, postoji mogućnost onečišćenja proizvoda. Iako način nanošenja zavisi od seruma do seruma, odnosno o konzistenciji seruma, ovisi i o tipu kože, kao i o “osjetljivosti” aktivnih tvari u serumu. 

Treba li se serum utrljati, utapkati ili razmazati po koži? Odgovor je – utapkajte ga. Na ovaj način potaknut ćete bolje upijanje, a nećete ga zagrijati kao što je to slučaj s razmazivanjem i trljanjem. Najvažnije pravilo kod seruma jest manje je više. Ako u jednom korištenju potrošite pola bočice, nećete pojačati djelovanje. Naime, serumi su u 99 % slučajeva proizvodi s najvećom koncentracijom aktivnih tvari kad je riječ o cjelokupnom kozmetičkom asortimanu pa se stoga nanosi svega par kapi.

Iako ih uglavnom nanosimo na čisto i suho lice, postoje i oni serumi koji se nanose na vlažno lice, a to su najčešće serumi koji u sebi sadrže hijaluronsku kiselinu. Ona privlači i zadržava vlagu na “svojim” molekulama. U suprotnome, može doći do neželjenog “izvlačenja” vlage iz kože, kao i do pojave stanja dehidriranosti kože. Kad prema uputama serum treba nanijeti na vlažnu kožu, to ne znači da koža mora biti mokra, nego da prije nanošenja lice ovlažite termalnom vodom ili tonikom. S druge strane, oni koji vole ukapati nekoliko kapi seruma u svoju hidratantnu kremu pa sve zajedno nanijeti na lice trebaju znati da to nije preporučljivo, ali nije ni potrebno to raditi. U najboljem slučaju će se razrijediti koncentracija aktivne tvari u serumu, a u najgorem slučaju može doći do neželjene reakcije uslijed kombinacije različitih tvari (iz kreme i iz seruma) koje inače nije poželjno kombinirati. Stoga je serume najbolje nanositi odvojeno – prije nanošenja kreme i/ili ulja i uvijek na očišćeno lice.

I za kraj, zaključimo kako uz kombinaciju dnevne i noćne kreme te seruma postižemo dugotrajan učinak. Ne tepamo im uzalud da su pravi eliksir za zdravu i njegovanu kožu.