Ova posebna izložba, koja je prvi put predstavljena u sklopu Prijestolnice kulture 2020. godine u Rijeci, prikazuje rane radove Gustava Klimta, ali i njegovog brata Ernsta Klimta i Franza Matscha

Po tri slike svakog od tih triju umjetnika postavljene su još 1885. godine na strop Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci. Radovi su 2018. g. uklonjeni i restaurirani te se stoga ovom prilikom prvi put mogu razgledati iz blizine.

Od utorka, 12. travnja se po prvi put i u Zagrebu imamo priliku za izravan susret s remek-djelima jednoga od najpoznatijih svjetskih umjetnika, Gustava Klimta.

Gustav Klimt, detalj sa slike Sv. Cecilija

Izložba se otvara godinu dana nakon otvorenja izložbe “Nepoznati Klimt, ljubav – smrt – ekstaza” u riječkoj Palači šećera, a na konferenciji za novinare je autorica izložbe Deborah Pustišek Antić istaknula kako izložba stavlja u fokus devet slika koje su demontirane sa svoda i proscenija kazališta te su bile na restauraciji do pred kraj 2020.  godine.

Riječ je o trima radovima u uljenoj tehnici temperama na platnu, Gustava Klimta (sv. Cecilija, Antonije i Kleopatra te Orfej i Euridika), trima je autor njegov brat Ernst (Alegorija kazališne umjetnosti, Genij s trubljom i Genij s košarom cvijeća), a tri je naslikao Franz Matsch (Alegorija ljubavne poezije, Alegorija plesa i Alegorija komične opere). Riječ je o djelima koji zbog svoga sadržaja, dimenzija te zahtjevnih kompozicija predstavljaju izuzetnu vrijednost.

Izložba će u Galeriji Klovićevi dvori biti otvorena do 26. lipnja, a ovdje pronađite detalje.

 

Foto: PR