Ovog petka, 26. ožujka, zagrebačko kino Tuškanac u suradnji s Hrvatskom kinotekom započinju prikazivati ciklus filmova u sjećanje na nedavno preminulu glumicu Miru Furlan.

Kako poručuju iz Kinoteke o odabiru filmova: “Mira Furlan bila je istinska zvijezda hrvatskog i jugoslavenskog glumišta. U hrvatskom filmu najčešće je glumila ljubavnice. Kao strastvenu i odlučnu ljubavnicu vidjet ćemo ju popularnim filmovima napravljenim prema književnim klasicima “Kiklop” (1982) Antuna Vrdoljaka, “U raljama života” (1984) Rajka Grlića i “Horvatov izbor” (1985) Eduarda Galića, a kao skromnu i povučenu ljubavnicu u Grlićevom “Za sreću je potrebno troje” (1985).

U kultnom crnogorskom filmu “Lepota poroka” (1986) Živka Nikolića Mira Furlan glumi seljanku koja doživljava seksualno oslobađanje. U ciklusu ćemo vidjeti i dva vrlo zanimljiva srpska filma “Braća po materi” (1988) Zdravka Šotre i “Za sada bez dobrog naslova” (1988) Srđana Karanovića, u kojima Furlan glumi žrtvu etničko-ideoloških sukoba koji najavljuju jugoslavenske ratove, a na neki način i Furlaninu osobnu traumu 1990-ih. U 20. stoljeću Furlan se u nekoliko navrata vratila u post-jugoslavensku kinematografiju, a u ciklusu ćemo vidjeti najuspjeliji takav film, “Turneju” (2008) uglednog Gorana Markovića.”

Uvodnu riječ o Miri Furlan i filmovima u ovom programu održat će viši filmski arhivist Juraj Kukoč uoči projekcije filma U raljama života (1984) u petak, 26. ožujka u 19 sati.

“U raljama života” (1984) Rajka Grlića
“U raljama života” (1984) Rajka Grlića

Ulaz na filmove “U raljama života”, “Kiklop”, “Horvatov izbor” i “Za sreću je potrebno troje” je besplatan, dok se na ostale filmove u programu ulaz naplaćuje po redovnoj cijeni (25 kn).

Raspored projekcija pogledajte ovdje.