U srijedu, 28. rujna počinje 7. KinoKino! Festival po mjeri najmlađe publike otvorit će u kinu Kinoteka film KAPA, pobjednik dječjeg programa Sarajevo FF-a, uz gostovanje ekipe filma, redatelja Slobodana Maksimovića, glumaca Gaja Črnića, Kaje Podreberšek i Frane Maškovića

Filmski festival za djecu, održat će se u svom 7. izdanju od 28. rujna do 2. listopada u zagrebačkim kinima Kinoteka, Tuškanac te online.

Glavni program KinoKina i ove će godine donijeti presjek najvažnijih dugometražnih igranih filmova za djecu iz cijeloga svijeta, raznolikih žanrova i tema. Festival po mjeri najmlađe publike otvorit će u srijedu, 28. rujna u kinu Kinoteka film Kapa, pobjednik dječjeg programa Sarajevo FF-a, uz gostovanje redatelja Slobodana Maksimovića, mladih glumaca Gaja Črnića i Kaje Podreberšek te Frane Maškovića.

Ova novogodišnja bajka donosi priču o dječaku Eriku zvanom Kapa koji živi u domu za nezbrinutu djecu i sve što želi je provesti Božić s obitelji. Riječima samog redatelja Kapa je „dirljiva i poučna priča o prijateljstvu između dječaka koji nema ništa i djevojčice koja ima sve“.

O najboljim filmovima 7. KinoKina odlučivat će, kao i svake godine, i profesionalni i dječji žiri, dok će svi posjetitelji odlučivati o dobitniku nagrade publike. Profesionalni žiri ove godine čine glumica Dijana Vidušin, dramaturginja Pavlica Bajsić Brazzoduro te znanstvenik i popularni voditelj Boris Jokić, a dječji žiri sastavljen je od petero zagrebačkih osnovnoškolaca.

Kako bi za svoju najmlađu publiku izabrali najbolje, ove godine smo zagrabili u blještavu riznicu 80-ih, desetljeće koje je obilježio procvat fantasy filmova za djecu i mlade, i u suradnji s kinom Kinoteka u popratnom programu Klasici donosimo hit naslov, film Jima Hensona s Davidom Bowijem i Jennifer Connelly u glavnim ulogama – kultni fantasy mjuzikl Labirint.

U konkurenciji za najbolji film festivala ukupno je 7 naslova, a ove svakako stavite na svoju listu!

Noćna šuma

Ovaj njemački film o dvojici dječaka koje u potrazi za izgubljenim ocem put vodi u divljinu za tragovima drevne legende i gdje zajedno prevladavaju strahove i pronalaze hrabrost

Srca leptira

Litvanski Srce leptira govori o Juozapasu, povučenom, šutljivom dječaku koji dane provodi u društvu kukaca koje uzgaja. Pod njegovim debelim pletenim džemperom nešto mu strši posred prsa, a okrutni školski klinci zato ga zovu “balon”. Juozapas od zadirkivanja bježi u okrilje stare šume i tajanstvenih prostorija napuštene vile, gdje je izgradio čitav mali svijet za svoje zujave ljubimce. U tom svijetu uskoro mu se pridružuje i prijateljica. Rugilè je nova djevojčica u gradu koja se brzo sprijateljuje s Juozapasom i okreće mu život naglavačke. Ona prva saznaje njegovu tajnu.

Moj brat robot

Danski znanstveno-fantastični film Moj brat robot se nalazi u bliskoj budućnosti u kojoj je klimatska kriza riješena, priroda i tehnologija bujaju, i svaki čovjek ima svog osobnog robotskog asistenta. Ipak nije sve ružičasto. Za 12-godišnju Albertu škola je koma. Njezin stari medvjedić-android Robbi prava je sramota. No sve se promijeni kada za rođendan dobije najbolji poklon ikada – najnoviji model humanoidnih robota koji još nisu ni izašli na tržište. Novi robot Konrad izgleda i ponaša se poput prave osobe i Albertina popularnost naglo raste. Između nje i Konrada naoko se razvija pravo prijateljstvo – no je li moguće zaista se sprijateljiti s robotom?

Na 7. KinoKinu očekuje nas i još jedno izdanje popularnog programa Moj prvi odlazak u kino, osmišljenog za predškolce koji se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu i koji će nakon uživanja u čaroliji filmske projekcije dobiti diplomice za uspomenu na svoje prvo kino iskustvo.

Sve informacije o festivalu dostupne su na službenoj stranici, dok se ulaznice mogu kupiti online ovdje.