Ako ne znate tko je Keith McNally, možda je vrijeme da saznate, jer će vam boravak na Instagramu, i ako planirate put za New York, biti mnogo zabavniji!

Keith McNally kao simbol New Yorka

Nisam do sada putovala u SAD, no kada bih trebala birati gdje bih prvo otišla, izabrala bih New York. Predvidljivo, mnogi bi primijetili. No, ne bih putovala u New York zbog bogatog, užurbanog društvenog i kulturnog života i sve što on nudi, prvenstveno bih otputovala kako bih rezervirala stol u restoranu Balthazar i po mogućnosti bih dogovorila intervju s Keithom McNallyjem, vlasnikom restorana.

Keith je kultna figura restoranske i gastronomske američke scene, i sada u svojim sedamdesetima, iza sebe ima toliko iskustva, priča o uspjehu i neuspjehu, anegdota i sve u svemu, vjerujem da bi taj razgovor, ako bi on bio voljan, trajao dugo, jako dugo. Iza tog čovjeka su desetljeća u ugostiteljstvu, mislim da toliko života koliko je on proživio u svom jednom, rijetko tko uspije. A zadnjih godina, samo tračak njegovog svijeta možete pratiti i na Instagramu.

Redovito, bez zadrške ili uljepšavanja on na svom profilu dijeli izvještaje voditelja sale na kraju dana koji svaki put u sebi sadrže anegdotu večeri. Osim toga dijeli i obavijesti o djelatnicima mjeseca za svaki svoj restoran, osvrte na poznate goste, no ono što me se posebno doimlje jest kako stoji uz svoje zaposlenike kada im se netko od gostiju bezrazložno grubo, bezobrazno obraća ili kada ih šikaniraju. U tim slučajevima Keith svoj zid tretira kao “zid srama” i javno ih proziva; bilo da se radi o poznatom političaru, showbizz zvijezdi ili javnosti nepoznatoj osobi. On sve tretira ravnopravno.

Balthazar

Njegovi statusi su nerijetko poput kratkih napetih priča, a sada ih je ukoričio u knjigu koju izdaje ugledna nakladnička kuća Simon & Schuster, naziva “I Regret Almost Everything”. Knjiga su memoari ovog legendarnog vlasnika restorana Balthazar, Pastis, Minetta Tavern i Morandi, i koji nas vode kroz autobiografske priče od njegovog teškog londonskog djetinjstva do njegovog slučajnog dolaska u New York, gdje je pokrenuo lokacije, ugostiteljske objekte koji su definirali gastro eru 20 stoljeća; Odeon, Cafe Luxembourg i Nell’s. Elokventan i samouvjeren, Keith McNally piše o svom radu kao dječji glumac, svojim hipi putovanjima, svim svojim ženama i djeci, svom razornom moždanom udaru i svojoj zvjezdanoj slavi na Instagramu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Keith McNally (@keithmcnallynyc)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Keith McNally (@keithmcnallynyc)

Njegovi stolovi ugostili su široku lepezu imućnih, poznatih i slavnih pojedinaca iz New Yorka i inozemstva, pa se vjerojatno u knjizi može očekivati ​​dobar trač o vrlo poznatim imenima, između ostalog. Jedan uvid u ono što knjiga donosi mogla bi biti drama s omletom Jamesa Cordena iz 2022., kada je McNally nazvao Cordena “malim kretenskim čovjekom” u objavi na Instagramu jer je bio nepristojan prema njegovom osoblju u restoranu Balthazar. Točnije, Corden je navodno zahtijevao da se napravi omlet od “žumanjaka” po ukusu njegove žene. A to je bio tek početak sage, koja se odvijala gotovo isključivo na McNallyjevom Instagramu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Keith McNally (@keithmcnallynyc)

No, Keith McNally nije bio toliko javno govorljiv prije, posebno ne na Instagramu! Slavni ugostitelj je 2017. doživio moždani udar i, s govornim poremećajem, pronašao je odušak u pisanju, kako kroz memoare tako i kroz Instagram postove. Knjiga mu je bila u planu već neko vrijeme te je u lipnju 2022. The Wall Street Journal objavio intervju s McNallyjem u kojem je govorio o svom pisanju: “Nakon što sam se mučio svaki dan gotovo četiri godine, moj agent za knjige nedavno je poslao prvih 12 poglavlja raznim njujorškim izdavačima.” – kazao je za WSJ i nastavio: “Odgovor je bio šokantan. Prodao sam svjetska prava četiri dana kasnije Simonu i Garfunkelu. Oprostite, mislim na Simon & Schuster.” Uvijek duhovit, britak, nepokolebljiv, karizmatičan, tako ja zamišljam i New York. I samo zato bih putovala u taj grad koji “nikada ne spava”, da ga ispitam svih svojih tisuću pitanja o gastronomiji, restorantskom poslu, njegovom burnom i uzbudljivom životu, slavnima, provodima, svemu onome što se dešava u njegovim objektima kada “grad ne spava” i da vidim kako će reagirati kada bih naručila u potpunosti biljno jelo. Šanse da me izbaci iz restorana ili da u kuhinji naprave nešto fantastično su – podjednake.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Keith McNally (@keithmcnallynyc)

Fotografije: Simon & Schuster, Balthazar, Instagram