Treće izdanje festivala Sailor, održano je prošlog tjedna ispred nedavno obnovljenih hala Exportdrva odnosno skraćeno Exporta u Rijeci. Osim dobrih koncerata koje su održali bendovi Let 3, Turisti i Projekt, u sklopu Sailora je predstavljena zanimljiva instalacija Zvučni karburator u kojoj posjetitelji i dalje mogu uživati.

Damir Martinović Mrle je sa suradnicima, tehničkim voditeljem Andrejem Škedelom, izv. prof. dr. sc. Vanjom Travašem s Građevinskog fakulteta te autorima arhitektonskog rješenja Miroslavom Rajićem i Marinom Račićem iz arhitektonskog studija MR2, održao dugoočekivanu prezentaciju Zvučnog karburatora u sklopu Sailora. Srce koje pulsira i pritom skuplja zvuk grada, počevši od Trsata pa do paviljona u centru grada u kojem se nalazi karburator, predstavlja zanimljivu zvučnu instalaciju.

Autorski dvojac Martinović Mrle mrle– Mazurkijević snimio je zvuk Rijeke i u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci i Odjelom za fiziku pripremao prototip jedinstvenog “zvučnog karburatora” koji upija sve zvukove od kojih je satkan gradski život i povezuje ih s vodom. Zvučna pumpa, za čiju se izradu koristi plastika prikupljena u ekološkim akcijama čišćenja mora i obale, usisava morsku vodu te je raspršuje u količini, intenzitetu i vremenskom prostoru koji diktira zvuk. Korištenjem zvuka grada kao pokretačkog mehanizma, zvučni karburator naposljetku kreira originalnu atrakciju – skulpturu od morske soli.

Publika će, pak, posebnim stetoskopima moći osluhnuti “srce grada” čime će se još više približiti zvuk kojeg proizvodi grad na Rječini. U odnosu na početak projekta, kada je zamišljeno da se Zvučni kurburator postavi na lukobran Molo longo, sadašnja je ideja da instalacija bude postavljena pored hala Exporta, gdje ima puno više mjesta i gdje ju možete pronaći i sada. Postavljanjem miksera za zvuk na skulpturu, posjetitelji će osim uživanja u zvukovima grada, moći i izravno utjecati na njegove frekvencije.

Zvučni karburator je zamišljen kao paviljon u obliku srca, koje na sebi ima pola milijuna optičkih vlakana koja pulsiraju u crvenoj boji u ritmu gradskog zvuka. Ultra će biti morska voda, u toj vodi 12 zvučnika, za svaki ton po jedan, koji su spojeni na cijevi. Voda je pod pritiskom i kako koji zvučnik odsvira ton, tjera vodu u cijev koja se raspršuje u sitne kapljice koje padaju na vruću ploču. Tada voda isparava, a ostaje sol. Konzole postavljene u paviljonu su equaliser, pomoću njih se mogu mijenjati postojeće frekvencije grada, a možeš se i sam spojiti putem stetoskop-mikrofona i zvukom svog tijela ugraditi sebe u skulpturu od soli, objasnio je Mrle ovu zanimljivu višedimenzionalnu instalaciju.

 

Foto: MR2