Jeste li se ikada uhvatili u trenutku razmišljanja kako vam 24 sata nisu dovoljna za učiniti sve što morate u jednome danu? Užurbani životni tempo uvijek ostavlja razloga za nezadovoljstvo – ponekad zbog gomile nedovršenih obaveza na radnome stolu, a ponekad zbog sveopćeg nereda u našem domu koji nikako da se sam od sebe pospremi. Sve te situacije u kojima se suočavamo s neredom – onim fizičkim i opipljivim ili onim mentalnim u svojoj glavi, ne dopuštaju nam da vodimo uredan život i budemo sretni

U trenucima kada nas psihički pritišće pojam znan kao ‘clutter’ i osjećamo anksioznost zbog svih onih stvari koje djeluju kao da će nas preplaviti, mnogi su se okrenuli minimalizmu kao stilu života i upravo ondje pronašli rješenje svojih problema. Neki će reći da je ovo tek prolazni trend kojeg su popularizirali blogeri u želji da budu cool, no činjenica je da nam minimalizam može poslužiti kao ‘protuotrov’ za većinu izazova suvremenog života, kojeg živimo u petoj brzini i teško pronalazimo fokus u kaosu koji nas okružuje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by James Wilson Artist (@byjameswilson)

Kako bi živjeli minimalistički, mnogima je trebalo dugo vremena da nauče vještine koje im pomažu voditi fokusiraniji život, riješiti se nereda i usredotočiti se na ono što im je najbitnije. Jednostavniji život pomogao im je otkriti što najviše cijene i preusmjeriti energiju na stvari koje ih čine zdravima i sretnima. Zaustavio je mnoge od žurenja i dao im priliku da raspodijele vrijeme i fokusiraju se na svoje ambicije i strasti. U konačnici, da postanu zadovoljniji i bolji prema sebi i drugima…

Minimalizam u vašem domu

Kako živjeti s manje toga? S vremenom ova misija postaje sve jednostavnija. Stvari koje ste nagomilali i čuvate ‘zlu ne trebalo’, često su u potpunosti neželjene i ne nalazite im stvarnu upotrebu. Minimalizam će vas naučiti kupovati manje, ali kupovati bolje i kvalitetnije. Naučit će vas odrediti prioritete, trošiti manje, a štedjeti više. Za razliku od uvriježenog mišljenja, poanta minimalizma nije imati gotovo prazne prostore lišene duše, već procijeniti koliko su korisne stvari koje posjedujete. Svaki komad u kući mora unaprijediti vaš život ili mu koristiti u nekom pogledu, bilo svojom funkcijom ili estetikom koja vam ugađa. Uhvatite se u koštac s nagomilanim stvarima na način da za svaku hladne glave procijenite treba li vam doista i čini li vas sretnima kada na nju bacite oko. Riješite li se suvišnih stvari, postat ćete mentalno i fizički slobodniji.

Minimalizam u ormaru

Na internetu posljednjih mjeseci susrećemo dva pojma – ‘capsule’ garderoba i minimalistička garderoba. Tri su principa minimalističke garderobe: ona je pomno koncipirana, bazirana je na kvaliteti i funkcionalna je. Prema njenim principima, kupujete manje komada odjeće, no birate one kvalitetnije koji će trajati godinama. U shoppingu birate isključivo stvari koje vam u ormaru nedostaju i bitno je da one odgovaraju vašem stilu života. ‘Capsule’ garderoba varijacija je na temu, no kod ‘capsule’ oblika prvo odbacujete stare stvari koje više ne nosite, a zatim se pripremate za novu sezonu s točno zadanim brojem odjevnih komada – najčešće se govori o njih 37. Dobro će vam doći bilježnica u koju ćete zapisati kako će vaša garderoba izgledati i na koji način želite da vas odjeća prezentira, te planirati što bi moglo ići s čime. Jedino bitno kod ‘capsule’ garderobe jest to da jednom kada ju koncipirate više ne odlazite u shopping.

Minimalizam u prehrani

Poanta minimalističke prehrane nije reducirati unos hrane, već jesti zdravije i kvalitetnije. ‘Foodie’ minimalisti konzumiraju namirnice u njihovom što prirodnijem obliku, dok istovremeno izbjegavaju aditivima oplemenjenu hranu koja dugoročno šteti zdravlju organizma. Kupujući jednostavne namirnice koje ne dolaze u šarenim i privlačnim plastičnim pakiranjima također potpomažu zaštitu okoliša, a uz svega nekoliko kvalitetnih sastojaka uspijevaju osmisliti lagana, brza, fina i zdrava jela.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lucia Lee (@foodminimalist)

Hygge: Danci znaju tajnu sretnog života već duže vrijeme

Jeste li znali da su Danci jedan od najsretnijih naroda na svijetu? Veliku ulogu u tome igra ‘hygge’, danski koncept življenja koji je u 2016. zaludio svijet. Ovaj ‘trend’ zapravo je danska tradicija duga već nekoliko stoljeća, koja govori o stvaranju ugodne, tople i gostoljubive atmosfere u kojoj se pojedinac osjeća sretno, zadovoljno i u balansu. Poanta je uživati čak i u najmanjim stvarima koje nas čine sretnima, a kojima zbog brzog tempa života inače ni ne posvećujemo pozornost. Pritom fokus nije na materijalnim, već na duhovnim vrijednostima, pa se ‘hygge’ može primjenjivati kroz druženje s prijateljima, odlazak u prirodu na ‘punjenje baterija’ i  trenutke mira koje posvetimo sami sebi u udobnosti svog doma. Ili kroz nešto četvrto i peto – bitno je posvetiti vrijeme onome što nas veseli i pretvoriti to u ritual, uz koji ćemo cijenili sve što nam život u datom trenutku pruža.

Fotografija: Thanos Pal