Planiranje vjenčanja jedno je od najuzbudljivijih razdoblja u životu svakog para i često se zamišlja kao čaroban proces u kojem svaki detalj donosi uzbuđenje i radost. Međutim, stvarnost je ponekad drukčija. Osim emocija, ovaj važan događaj nosi i mnoge izazove, od koordinacije svih elemenata do – financijskih briga
Konstantno smo sa svih strana bombardirani fotografijama savršenih ceremonija na društvenim mrežama, preporukama za najnovije trendove i idejama koje obećavaju “dan iz snova”. No nitko ne priča koliko svi ti detalji zapravo mogu probiti budžet i ostaviti vas opterećene dugovima. S obzirom na sve veće troškove i trendove koji se neprestano mijenjaju, mnogi se parovi pitaju upravo to: je li moguće organizirati vjenčanje koje će biti posebno i nezaboravno, a da pritom ne potroše više nego što si mogu priuštiti?
Odgovor smo potražili kod stručnjaka iz Gastro Globusa, jednog od najpoznatijih ugostiteljskih brendova specijaliziranih za organizaciju vjenčanja. Njihov tim podijelio je korisne smjernice koje mogu pomoći parovima da ostanu unutar budžeta i otkrili su nam par trikova o pametnom planiranju – na čemu vrijedi uštedjeti, a u što uložiti kako bi naposljetku par organizirao dan u kojemu će maksimalno uživati.
Određivanje prioriteta
Kako biste izbjegli financijske poteškoće, prvi korak u organizaciji jest postavljanje realnog budžeta. “Savjetujemo parovima da odrede iznos koji si mogu priuštiti bez zaduživanja, a zatim da jasno postave prioritete”, ističu iz Gastro Globusa. Odredite koji su vam prioriteti, što vam je najvažnija stavka vašeg dana – je li to jelovnik, fotograf ili bend – te za njih odvojite najveći dio budžeta. “Također, bitno je uvijek ostaviti rezervu (10-15 posto budžeta) za nepredviđene troškove. Ključ je u planiranju i pridržavanju plana”, dodaju.
Na čemu parovi troše previše
Jedna od najčešćih pogrešaka jest ulaganje u detalje na koje drugi ne obraćaju pozornost i koji se brzo zaborave. Prema riječima tima iz Gastro Globusa, to su često personalizirane pozivnice, raskošne dekoracije ili skupocjeni pokloni zahvalnosti za goste.
“Naša preporuka je da se fokusirate na hranu i piće. Gosti će se najviše sjećati kvalitete jela i usluge. Porazgovarajte sa svojim prijateljima ili rodbinom koji su nedavno imali svadbenu svečanost te ih pitajte koje su najčešće povratne informacije primali od svojih gostiju. Tako ćete najbolje znati što gosti pamte i što je njima važno”, govore nam iz Gastro Globusa.
Na čemu se ne smije štedjeti
Nastavno na prethodno, kad je riječ o ključnim elementima vjenčanja, osim hrane i pića, na vrhu liste nalazi se glazba – odnosno odabir dobrog benda ili DJ-a, ovisno o preferencijama para: “Druga najvažnija stavka jest dobar bend ili DJ koji će se pobrinuti za stvaranje odlične atmosfere.” Ovo je element koji parovi ne bi trebali zanemariti jer dobar bend ili DJ mogu napraviti razliku između prosječne i nezaboravne proslave.
Fotografije i videozapisi također imaju posebnu vrijednost jer oni ostaju za cijeli život. Međutim, to ne znači da morate birati najskuplje opcije. “Ako ste planiranje započeli na vrijeme razmotrite i manje poznate studije koji kvalitetno rade, ali se na tržištu još nisu pozicionirali. Možete dati priliku i mladim, još neafirmiranim umjetnicima koji često imaju odlične i inovativne prijedloge za svadbeni book”, dodaju.
Na čemu uštedjeti, a da gosti ne primijete
Dekoracije su nešto gdje je moguće značajno smanjiti troškove bez kompromisa u estetskom dojmu. Sezonsko cvijeće, svijeće ili jednostavniji aranžmani mogu izgledati jednako elegantno, ali stajati puno manje. Gastro Globus nudi svijećnjake koji su već uključeni u cijenu menija, čime mladenci mogu izbjeći dodatne troškove.
Još jedan pametan trik za uštedu je kasno jelo na buffet stolu, što može smanjiti trošak menija za čak tri eura po osobi. “Osim što će tako osjetno uštedjeti, gosti su ovim načinom posluživanja jako zadovoljni jer ne dolazi do hlađenja hrane te imaju puno veći izbor u odnosu na klasično posluživanje,” ističu iz Gastro Globusa.
Također, odabirom petka umjesto subote za termin vjenčanja možete značajno uštedjeti, jer su cijene menija niže, a kvaliteta ostaje ista. Preporuka je i da izbjegavajte nepotrebne dodatke poput personaliziranih natpisa ili izrade menija za svakoga gosta.
Kako izbjeći trendovske zamke
Trendovi u svijetu vjenčanja često mogu djelovati primamljivo, no nije nužno da svaki must-have dodatak doista doprinosi vašem iskustvu. “Fokusirajte se na ono što odražava vas kao par. Recimo, jedan od trendova je i najam koktel majstor što bitno utječe na ukupni trošak svadbene svečanosti. Svaki menu Gastro Globusa uključuje koktel šank s čak šest različitih opcija koktela koje sezonski mijenjamo”, savjetuju iz Gastro Globusa. Također, dajte si vremena za razmišljanje prije donošenja bilo kakve odluke. Posavjetujte se s nekim iskusnim u organizaciji vjenčanja ili prijateljima koji su već prošli to iskustvo.
Skriveni troškovi na koje treba paziti
Mnogi parovi u početku zaborave na skrivene troškove poput doplata za kasno jelo, slatki stol ili svadbenu tortu. Gastro Globus takve troškove unaprijed uključuje u cijenu menija, čime osigurava transparentnost i miran tijek planiranja. “U svaki od naših menija uključena je i svadbena torta i slastice za sve uzvanike. Uvijek rado sugeriramo slatki stol uz kojeg mladenci, osim kolača dobiju i svježe voće te mousseve što neće utjecati na ukupnu cijenu menija. Planiranjem i transparentnošću moguće je značajno smanjiti stres i financijske komplikacije”, objašnjavaju.
Za sve buduće mladence, Gastro Globus organizira i Dane otvorenih vrata 9. i 10. siječnja 2025. na kojima ćete imati prilike otkriti njihove tri elegantno uređene dvorane, isprobati izvanrednu ponudu hrane i pića te osigurati posebne pogodnosti i ekskluzivne popuste za svoj veliki dan.
Foto: PR, pexels, unsplash