Otkako je japanska savjetnica za organizaciju prostora Marie Kondo počela pričati o “magiji čišćenja nereda”, uklanjanja suvišnih stvari koje nam crpe energiju i čuvanja onih koje nam “izazivaju radost”, savjeti o organiziranju životnog prostora preplavili su virtualna prostranstva. Filozofija minimalizma koja slavi život u balansu, s “taman” mantrom, poučila nas je kako otpor gomilanju stvari donosi slobodu, a raščišćavanje prostora može rezultirati energetskim čišćenjem i osjećajem olakšanja. Početkom godine na takve ideje nailazimo češće nego inače i to niti ne čudi jer zbilja ne postoji bolje vrijeme od siječnja da raščistimo kaos i počnemo ispočetka. Kako bismo pojednostavili ovaj, zapravo dosta veliki pothvat, razgovarali smo s profesionalnom organizatoricom koja pomaže u raščišćavanju i organizacija doma, Petrom Pupić koja vam je složila odličan plan čišćenja stana

Postoji nešto meditativno, pa čak i katarzično u čišćenju životnog prostora. Sve te silne stvari koje smo godinama gomilali, a posebno one koje više nemaju funkciju, kao da nam crpe životnu energiju i odvlače nam pažnju. U pretrpanom stanu podražaja je naprosto previše da bismo zadržali fokus. No, iako znamo da bismo se trebali riješiti nekih stvari u svome domu, reciklirati ih, pokloniti ili možda popraviti, hvatanje u koštac s neredom doima se kao prevelik posao za obaviti uz svakodnevne obaveze i borbe koje vodimo.

Osim što je dobro razlomiti veliko čišćenje na male zadatke, stručnjaci savjetuju i kreiranje liste. S napisanim planom čišćenja stana lakše ćete se držati zadataka, a raščišćavanje prostora s vremenom bi se moglo pretvoriti u rutinu koju obavljate između izvršavanja dnevnih obaveza. Također, čitav će proces biti lakši ako možete vizualizirati što želite postići. Ta slika lakše će vas motivirati da postignete zacrtano nego što vas mogu motivirati apstraktne ideje.

Za stvari koje niste godinama koristili postavite si pitanja poput:

Koristim li te stvari? Raduju li me? Imaju li sentimentalnu vrijednost? Jesu li uopće u funkciji? Želim li ih popraviti? Ako je odgovor “ne” na svako od tih pitanja, vrijeme je da se pozdravite. Ako stvar niste koristili nekoliko godina, neće vam ustrebati niti idući tjedan. Sve navedeno vrijedi i za garderobu, kolike su šanse da ćete opet nositi haljinu iz srednje škole? Tako je, nikakve. Time to say goodbye!

A kako razlomiti čišćenje na male zadatke, kako treba izgledati vaš plan velikog čišćenja stana, mjesečnog i svakodnevnog? Donosimo savjete profesionalne organizatorice koja pomaže u raščišćavanju i organizaciji doma, Petre Pupić, Root of Joy.

Petra Pupić, Root of Joy

Mnogi u siječnju vole imati svježi start u mnogo toga, pa tako i u kreiranju organiziranijeg u uređenijeg prostora u kojem se nalazimo svakodnevno. Jeste li u svom radu primijetili ipak neke zajedničke nazivnike što ljudima čini prostor u kojem se osjećaju ugodno? 

Sami izgled prostora čini veliku razliku, no i najljepši prostor neće biti ugodan ako je zakrčen predmetima ili nečist. Zato često kažem da je prije dizajnera interijera puno bolje proći sve osobne stvari i mjesta gdje će ista biti spremljena kao što su ormari i komode, a tek onda se poigrati s bojama, rasvjetom i materijalima koji će nam dati točku na i. 

Jedan od najbitnijih nazivnika koji čini razliku je li prostor ugodan ili ne, jest ima li svaki predmet svoje mjesto. Generalno govoreći, što manje predmeta to bolje. Kao što je i bolje da su predmeti oku nevidljivi, odnosno spremljeni. Time više dolaze do izražaja boje zidova, lampe i slike što čine prostor lakšim i ugodnijim. No, to ne znači da ne može biti i dalje ugodno ako izvadimo predmete na vidjelo, dok god svaki predmet ime svoje mjesto.

Na primjer, količinski vi možete imate jako puno knjiga koje želite držati na otvorenom. Ako su one posložene na regalu s jako puno polica to će izgledati lijepo i efektno i stvoriti topli ugođaj. Problem nastaje kada količina knjiga prelazi slobodna mjesta na regalu pa su odjednom knjige na vrhu drugih knjiga, ili nespretno jedna leži ispred druge koja stoji, ili se stvaraju hrpe sa strane, drugim riječima, nemaju svoje mjesto.

Što bi trebao biti prvi korak kad krećemo u borbu velikog čišćenja našeg doma? 

Prvi korak je uvijek raščišćavanje prostora, što znači riješiti se svih viška stvari koje ne volimo ili nam ne trebaju. Najefektivniji način je da na jednu hrpu stavimo određenu kategoriju stvari i odlučimo za svaku pojedinačnu stvar iz te kategorije da li ostaje ili ne. Na primjer sve olovke i kemijske pronaći, staviti na stol, vidjeti koje rade te potom odlučiti od svih koje rade, koje želimo zadržati jer su nam drage ili lijepe. 

Tek kad znamo da sve stvari koje se nalaze u našem domu tamo i pripadaju, počinjemo im pronalaziti njihovo mjesto gdje će one uvijek stajati kada nisu u upotrebi.

Ako trebamo razbiti veliku generalku na proste faktore/mini korake, kako bi ti mini koraci izgledali? Kako izgleda jednostavna checklista raspremanja stana?

Kada pričamo o cijelom stanu, najveća preporuka je da ne raspremate po sobama već po kategorijama. To je jedan od razloga zašto je KonMari metoda tako uspješna i zašto je moguće dugoročno ostati organiziran.

  • Korak jedan: izaberite kategoriju (najbolje je početi s odjećom)
  • Korak dva: izvadite na jednu hrpu cijelu kategoriju 
  • Korak tri: odlučite za svaki pojedini predmet da li ostaje u vašem domu na temelju njegove funkcionalnosti i vaše želje za njime
  • Korak četiri: složite predmet ako je moguće vertikalno i dodijelite mu svoje mjesto

Najbitnije je da na kraju svaki predmet ima svoje mjesto i to na način da ga se može vidjeti čim se otvori ormar ili ladica i da ga možete uzeti bez da ste morali pomicati ostale stvari. 

Rekli bismo da su garderobni ormari najkritičnija točka većine nas. Kako da minimiziramo garderobu ili kako se organizirati da bismo izbjegli natrpanost ormara?


Prvi korak je izvaditi cijelu garderobu na krevet ili stol i dobro proći svaki komad odjeće volimo li ga i želimo li ga nositi. Uvelike ćete minimizirati garderobu ako se fokusirate na to da zadržite komade odjeće koje stvarno volite i uživate nositi. 

Drugi način minimiziranja garderobe, jest tako zvana capsule garderoba. To je garderoba koja se sastoji od ograničenog broja komada odjeće i to većim dijelom u neutralnim bojama kako bi se komadi s lakoćom mogli međusobno kombinirati. Tako će nam na primjer oko 25 komada odjeće stvoriti preko 110 mogućih odjevnih kombinacija.

Što se tiče organizacije samog ormara, savjetovala bih što više ladica ili kutija koje imitiraju ladice na policama. Također, puno više prostora ćemo dobiti ako objesimo samo stvari koje je teško slagati. Naime, slaganje odjeće nam može uštedjeti i do tri puta više prostora u odnosu da je ta ista odjeća obješena. Preporučujem slaganje KonMari metodom, iz razloga što na taj način direktno vidimo svaki predmet pojedinačno te ne uzurpiramo ostatak složene odjeće. Za svoje klijente sam snimila kako složiti svaki pojedini predmet odjeće KonMari metodom. 

 

Imate neki savjet kako da se ne vratimo u kaos natrpanog stana? Kako bi trebala izgledati checklista npr našeg tjedno i našeg mjesecnog pospremanja?

Jedna od najboljih stvari koje možete napraviti jest, staviti tri lijepe kutije što bliže ulazu stana. Jedna kutija je za doniranje, služi da se u nju stave stvari koje vam više ne trebaju ili stvari koje nekome morate vratiti. Primjerice, neki promotivni materijal s konferencije, odmah odlazi u ovu kutiju za doniranje.

Druga kutija je za popravke, služi za stvari koje se odvoje, razbiju, zamažu ali sada nemate vremena sjesti i u miru se pozabavite njima.

Treća kutija služi za nove stvari koje su ušle u dom ali sada nemate vremena im pronaći njihovo “zauvijek mjesto”.

Jednom kad svaka stvar ima svoje mjesto, imate samo dnevnu checklistu da pospremite takozvani dnevni nered što uključuje na primjer, vratiti korištene šalice u kuhinju, škare na svoje mjesto, kemijske itd, što ne bi trebalo uzeti više od 15 minuta.

Dok se na tjednoj i mjesečnoj bazi fokusirate na riješavanje te tri kutije kao i na samo čišćenje stana (pranje, usisavanje itd)

 

Petru možete pratiti na webu, Instagramu i LinkedINu.