Jeste li znali da je pitanje “kako suziti pore” utipkano u Google tražilicu svakih 0,38 sekundi? U svijetu filtera, blurry efekata i “ispeglanih” lica s kojima smo okruženi, ne čudi da te “ružne”, proširene pore postaju još ružnije i da ih se još više želimo riješiti. No, kako biste pobijedili neprijatelja, morate ga dobro upoznati

Pore su mjesta na kojima kanali žlijezda lojnica izlaze na površinu. Ako žlijezde lojnice pojačano rade, dolazi do pojave proširenih pora, koje same po sebi više predstavljaju estetski problem nego medicinski. Ako dođe do začepljenja pora, onda se razvijaju miteseri ili u nekim slučajevima i akne. Nečistoće koje se nakupljaju u porama često izazivaju upalu, kao i nepravilna njega kože, hormonalni poremećaji, pa i make-up. Nastaju iz raznih razloga, a neki od njih su genetika, masni tip kože, hormonalni poremećaji, teški make-up, neodgovarajuće skidanje make-upa, nepravilna njega kože te pretjerano izlaganje suncu.

Postoje brojni dostupni tretmani za sužavanje pora, a osnova svega su redoviti tretmani čišćenja lica, koji uključuju mehaničko čišćenje pora. U kozmetičkim salonima tu su još tretmani alfa hidroksi kiselinama, tretmani mezoterapije dermapenom ili Green Peel tretman te aquapure/hydrafacial tretmani. Svi oni provode se u kuri od više tretmana te djeluju dubinski na način da reguliraju lučenje lojnica i time smanjuju proizvodnju sebuma. Ujedno utječu i na bržu regeneraciju tako da potiču stvaranje novih stanica, dok površinski rade jake pilinge skidajući gornji odumrli sloj kože te omogućuju mladim stanicama bržu migraciju na površinu, a “novoj koži” brže zacjeljivanje i ljepši izgled.

Od velike je važnosti i odgovarajuća kućna njega, redovito čišćenje lica (ujutro i prije spavanja), piling lica (jednom tjedno), povremeno nanošenje maske za lice koja čisti i sužava pore te smanjuje proizvodnju sebuma. Izbijanja na koži znatno su smanjena nakon usvajanja rutine dvostrukog čišćenja lica, tj. čišćenje lica u kombinaciji s dva čistača ujutro i navečer. Ono što je jako bitno za održavanje čiste i lijepe kože jest svakako piling lica, koji treba raditi barem jednom tjedno iako na tržištu postoje pilinzi koji su jako nježni pa se mogu koristiti svaki dan, kao primjerice Dermalogica Daily Microfoliant ili Daily Superfoliant.

Biologique Recherche Dermopore serum za proširene pore smanjuje hiperseboreju, sužava pore i pročišćava kožu.

Dermalogica Daily Microfoliant je jedinstveni enzimski prah na bazi rižinih mekinja koji radi mikrofolijaciju odumrlih stanica kože te instantno ostavlja kožu glađom i svjetlijom.

Eucerin Hyaluron-Filler korigirajući iznimno lagani serum pročišćava pore i smanjuje fine linije, s antioksidativnim djelovanjem. Pogodan je za svakodnevnu uporabu.

Estée Lauder Idealist Pore Minimizer Skin Refinisher Serum sužava pore i čini proširene pore nevidljivima.

FOREO UFO kombiniranjem maski aktiviranih uređajem s tehnologijom hiperinfuzije (zagrijavanje, hlađenje i T-Sonic™ pulsacije) i terapijom LED svjetlima pruža profesionalno čišćenje lica kod kuće.

Biologique Recherche Sérum VG Tensil tretman za učvršćivanje idealan je kod proširenih pora uzrokovanih gubitkom čvrstoće kože jer jača i zgušnjava epidermu.