Krajem 2017. godine, Ana Buljan, bivša savjetnica za EU fondove i Ivana Zec, nekadašnja porezna savjetnica, odlučile su se upustiti u poduzetničku avanturu zvanu Karibu Kaaawa. Tome je prethodilo njihovo zajedničko putovanje u Tanzaniju gdje su se zaljubile u ta mala ukusna zrnca kave. Na zagrebačkoj adresi Ozaljska 34 otvorile su coffee shop u sklopu kojeg promoviraju vrhunska pržena zrna kave malih europskih pržionica, a cijelu ideju prati i njihov webshop putem kojeg je moguće naručiti kavu na kućnu adresu.

Kao i mnogim malim poduzetnicima, vijest o zatvaranju kafića te posljedičnom stopiranju tržišta zbog koronavirusa, nije im bila nimalo laka. “Kao i većina mikro poduzetnika u trećoj godini poslovanja, i iščekujući proljeće, osjećale smo da neko još bolje doba tek stiže. U pripremi smo imale nekoliko projekata, dogovorile smo festival kave za kraj svibnja (kupile avio-karte gostima iz Belgije koji su trebali sudjelovati na festivalu), alocirale novce za neke mikro-investicije, zaposlile novu osobu na puno radno vrijeme (uz postojeća dva studenta), paralelno razvijale web shop, a sve to je ukazivalo na jednu prosperitetnu 2020. Nadale smo se da će naše trogodišnje stvorenje, naš mezimac Karibu napokon hodati pomalo sam, bez pratnje roditelja u svakom trenutku.” govore mi Ana i Ivana koje su unatoč vrlo nezahvalnoj situaciji, odlučile primijeniti nekoliko novih poduzetničkih ideja.

“Uglavnom, brzo smo na papir stavile sve opcije, zbrojile rashode i prihode te odlučile da ne odustajemo, nego da ćemo na ovo gledati kao na još jednu priliku iz koje ćemo crpiti nove ideje, i nadamo se postati pametnije nego prije. Potpuno smo svjesne da će ovo biti jedna od gorih gospodarskih kriza u svijetu ali ne želimo biti pasivni akteri nego poduzetnički duh iskoristiti za pobjedu.”

Odlučile su se savjetima, podrškom i koracima iz vlastitog poduzetničkog iskustva, uključiti u zajednicu te inspirirati i druge mikro poduzetnike poput njih da pokušaju djelovati u smjeru održanja poslovanja.

Ovo je njihovih šest konkretnih koraka koje su poduzele na tragu smanjivanja rashoda i povećanja inovativnosti:

  1. Srezale smo sve neophodne rashode – otkazale pretplatu na novine, otkazale ZAMP, ugasile aparat za kavukoji troši jako puno električne energije, pristale na odgodu plaćanja kredita kod HAMAG-BICROa
  2.  Provjerile smo jesmo li prihvatljive za državne mjere pomoći i prijavile se na ono što vlada trenutno nudi, a to je odgoda plaćanja doprinosa i isplatu 3.250 kn za minimalnu plaću
  3. Dogovorile smo s najmodavcem prostora gratis mjesece sve dok je coffee shop službeno zatvoren (Probajte i vi – pojedinci imaju senzibilitet za poduzetnike u nevolji)
  4. Osmislile pokretanje Youtube kanala na kojem ćemo virtualno piti kave s gostima i prikazati različite vrste pripreme kave (bez Marte i Kreše ovo ne bi bilo moguće)
  5. Usmjerile sve napore u online prodaju koju podupiremo aktivnostima iz digitalnog marketinga; dodatno smo aktivirale društvene mreže i razgovarale s influencerima te osmislile nove suradnje
  6. Proaktivnost smo podigle na višu razinu u smislu komuniciranja s:
    a) našim kupcima preko web shopa i zamolili za dijeljenje informacija da imamo web prodaju
    b) B2B – kontaktirale smo poslovne partnere s kojima smo i prije surađivali i koji su nas podupirali kupnjom naših proizvoda 

Ukoliko imate neko pitanje ili trebate savjet, Ana i Ivana vas pozivaju da im se javite. Više informacija o Karibu Kaaawi potražite ovdje.