Zašto jedna od vaših novogodišnjih odluka ne bi bila smanjeno korištenje plastike? Donosimo vam nekoliko prijedloga kako.

O plastici te kako je njeno korištenje i bacanje i utjecaj na okoliš i životinje jedno od gorućih svjetskih problema slušali smo cijele godine. Kako biti dio promjene i boljeg sutra? Nekoliko prijedloga donosimo vam u nastavku:

Zamijenite plastičnu četkicu za zube

Znate li da je jednoj plastičnoj četkici potrebno 400 godina da se razgradi. Pa sad zamislite koliko ih se godišnje baca i mijenja. Jedno od rješenja je da ju zamijenite onom od bambusa – koja će i atraktivnije izgledati u vašoj kupaonici.

Kava za van

Znamo, nema ljepšeg jutra nego kada svoju omiljenu kavu pokupite na putu prema uredu, no sjetite se – uz kavu za vas dolazi i nezabiolazni plastični poklopac. Ovu naviku možete zamijeniti time da si svoj omiljeni napitak pripremite doma i ponesete sa sobom u termosici.

Manje shoppinga

Doba je sniženja, ali je li vam uistinu treba još jedna haljina za izlazak ili 5 nepotrebnih odjevnih komada samo zato jer su nešto povoljniji? U 2020. radije se usredotočite na rijeđi, ali pametniji shopping. Shopping koji će obuhvatiti kvalitetnije i vječnije modne dodatke i odjeću. Vjerojatno ste već dovoljno čuli o capsule garderobi? Kupujte samo ono što vam uistinu treba i što možete odjenuti u više prigoda i više puta.

Jednostavno prestanite uzimati te vrećice

Budite iskreni prema sebi – nije problem sa sobom imati platnenu vrećicu ili onu malenu koju možete zapakirati i samo ubaciti u torbu. Tako ćete uvijek moći svratiti po namirnice bez da zatražite plastičnu vrećicu na kraju kupovine. Sada i online možete pronaći toliko alternativi da ćete ih uživati nositi.

Izbjegavajte plastične ambalaže

Od beauty proizvoda do hrane, probajte barem malo manje kupovati plastike. Neke proizvode u kupaonici možete zamijeniti drugim oblicima – poput sapuna, dok povrće nemojte kupovati zapakirano već se radije poslužite škarnicl.