Celulit ili ”narančina kora” nastaje zbog nakupljanja masnih stanica, toksina i vode u potkožnom tkivu te se kao posljedica javlja neravnomjerna površina kože. Pogađa oba spola, no izraženija je kod žena te zapravo ne postoji žena koja nema celulit. Međutim, kod nekih je više ili slabije izražen te nam često može zadavati glavobolje, posebice nakon zimskog perioda.

Ipak, iako celulit nikad nije moguće u potpunosti ”ukloniti”, s nekoliko ključnih savjeta može ga se znatno smanjiti. No morate znati da željeni izgled neće doći preko noći i da su noge s minimalno celulita – rezultat ustrajnosti i rada.

Pravilna prehrana

Jedan od najvažnijih faktora u borbi protiv celulita jest pravilna prehrana. Naime, ključno je smanjiti unos masne hrane, šećera i soli koji su često glavni krivci za nastanak i pogoršanje stanja celulita. Umjesto toga, preporučuje se povećani unos vode, voća, povrća i integralnih žitarica, koji ne samo da mogu pomoći u smanjenju vidljivosti celulita već i pozitivno utjecati na opće zdravlje organizma. Također, posebno je važno naglasiti ulogu vode. Dovoljan unos vode ključan je za održavanje hidracije tijela, ali i za učinkovito uklanjanje toksina iz organizma, što je izuzetno važno u kontekstu smanjenja celulita.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Samantha Clarke (@samiclarke)

Redovita tjelesna aktivnost

Vježbanje povećava mišićnu masu i smanjuje postotak tjelesne masti, a to može doprinijeti smanjenju celulita. Fokusirajte se na vježbe snage za problematična područja kao što su bedra i stražnjica te ih kombinirajte s kardio vježbama za maksimalne rezultate.

Masaže i tretmani

Postoje raznorazne masaže i profesionalni tretmani poput primjerice radiofrekvencije, ultrazvučne lipolize ili maderoterapije. Sve su to odlični pomagači koji će poboljšati cirkulaciju i limfnu drenažu te na taj način smanjiti vidljivost celulita. Međutim, pouzdate li se isključivo u kozmetičke tretmane bez korekcije prehrane, rezultati neće biti vidljivi i zapravo gubite vrijeme.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marissa Cox (@ruerodier)

Kozmetički proizvodi

Unatoč tome što se često mogu vidjeti reklame za revolucionarne proizvode koji brišu celulit – u stvarnosti to i nije baš tako. Na tržištu postoji dosta krema i losiona namijenjenih smanjenju celulita koji kad se koriste u kombinaciji s gore navedenim metodama mogu pomoći u poboljšanju teksture kože. No upamtite da kreme i slični proizvodi ne mogu sami po sebi smanjiti celulit.

Kompresivne čarape

Kompresivne čarape inovativno su rješenje koje može imati pozitivnu ulogu u poboljšanju cirkulacije krvi i limfe te samim time pridonijeti smanjenju vidljivosti celulita. Ove vrste odjevnih predmeta posebno su korisne za osobe koje provode velik dio dana u sjedećem ili stojećem položaju. Međutim, iako kompresivne čarape mogu pružiti određeno olakšanje i vizualno poboljšanje stanja celulita, one nisi zamjena za zdrave životne navike koje uključuju uravnoteženu prehranu, redovito vježbanje i odgovarajuću hidraciju.

Foto: Instagram