(Manila, Filipini/Getty Images)

Svi već znamo da se klimatske promjene događaju, i da bi se čovječanstvo trebalo okrenuti više eko friendly načinu života. Posljednje je vrijeme da promijenimo način razmišljanja te preuzmemo odgovornost za svoje postupke.

Odavno se priča o globalnom zatopljenju, a sada nažalost svjedočimo i raznim tsunamijima, potresima i erupcijama vulkana, koje u posljednje vrijeme ne biraju ni vrijeme ni mjesto svojih udara. Trebali bi promijeniti dosadašnji način konzumacije hrane te općenito smanjiti kupovinu novih nepotrebnih stvari. Zanima vas kako? U nastavku donosimo 6 načina kako da ove godine budete više eko friendly.
Jedite više povrća!
Ili još bolje, ako možete izbacite potpuno meso iz prehrane. Jeste li znali da 60% stakleničkih plinova dolazi upravo iz mesne i mliječne industrije? No, nije jednostavno samo prestati jesti meso, ako ste mesojed. Nitko ne kaže da morate u potpunosti prestati jesti meso, umjesto toga jedite pametnije. Janjeće i goveđe meso pri proizvodnji najviše zagađuje svojim stakleničkim plinovima, pa ih probajte zamijeniti piletinom ili ribom. Naravno, uvijek uz meso pojedite bar jednu vrstu povrća, jer će vam ono dati potrebne vitamine i minerale.
Kupujte pametno
Iako svi mislimo da uvijek kupujemo stvari koje su nam prijeko potrebne, većinom kupujemo puno previše te ono što nam nije potrebno. Rađe kupite britvicu koju ćete moći koristiti više puta od one jednokratne, koristite eko vrećice ili torbu pri odlasku u dućan umjesto PVC plastične vrećice, za čiju razgradnju treba preko 100 godina. Mnoga sredstva možete malo više razrijediti te tako produžiti rok trajanja proizvodu.

(Manila,Filipini, plaža prekrivena smećem/Getty Images)

Kupujte općenito manje
Kada vidite nešto što vam se sviđa, razmislite treba li vam to stvarno ili ne treba? Kada i kupujete razmišljajte o tome da kupujete pametno. Kupujte stvari koje nisu za jednokratnu upotrebu, već se mogu koristiti više puta. ‘New Dream’ je hvale vrijedna organizacija koja potiče ljude da doista promisle o bitnosti kupovine. A i stvari koje nas najviše vesele se ne mogu kupiti novcem, zar ne?

(Nahariya, Izrael, morska kornjača/Getty Images)

Kupujte odjeću koja je uvijek u modi
Trendovi dolaze, al’ trendovi i prolaze, a klasične odjevne komade ćete zato nositi godinama. Vintage odjeća također je pronašla svoje mjesto ovdje. Iako svi volimo imati određene trendovske komade, kod kupovine razmišljajte da je to komad koji će imati svoj ‘come back’ u modi. Kupite neku dobru vintage haljinu klasičnog kroja ili bijele sportske tenisice koje će uvijek biti u trendu.
Manje se vozite i letite, a više hodajte i vozite bicikl
Automobili stvaraju najviše ugljikovog oksida, zato sve više danas pribjegavaju proizvodnji hibridnih automobila koji zagađuju manje. Avion koristite kada baš trebate letjeti na neku egzotičnu lokaciju, a auto probajte zamijeniti biciklom. Šetnja je jako dobra za zdravlje i fizičku aktivnost, zato probajte što više šetati i ostavite te ključeve od automobila doma i do dućana se odvezite biciklom.
Isključite mobitele
Ovo je bar lako. Mnogi mobiteli i razni gadgeti koriste i troše električnu energiju čak i kada su isključeni, to se naziva i ‘vampirska struja’ što je stvarno cool naziv za nešto što nepotrebno šteti okolišu. Probajte bar na pola dana isključiti mobitel, laptop ili televizor. Uštedjet ćete električnu energiju, odmoriti mozak, a dokazano je i da plava svjetlost šteti vašoj ljepoti. Zato, isključite nepotrebne električne uređaje i pročitajte neku dobru knjigu!

(Berlin, Njemačka/Getty Images)