Nataša Barolin Belić

U ovom periodu, za koji nas nitko nije pripremio, nije jednostavno sačuvati bliskost i intimnost u paru.

Koga drugog upitati za savjet o vezi ili braku nego Natašu Barolin Belić. Nataša je gestalt psihoterapeutkinja, seksualna terapeutkinja i savjetnica za partnerske odnose, a njezine tekstove i savjete već ste mogli pročitati u brojnim časopisima te na portalima, pa tako i u print izdanju Grazije. Nataša je uistinu jedna od popularnijih seksualnih terapeutkinja i upravo njoj postavili smo pitanje kako održati odnos kvalitetnim u doba korone. Kako se ne svađati, ali još važnije – kako zadržati bliskost s nekim s kime ste trenutno 24/7.

”U ovom periodu, za koji nas nitko nije pripremio, nije jednostavno sačuvati bliskost i intimnost u paru. Točnije, nekim parovi će uspjeti sačuvati i produbiti bliskost i intimnost. No, nekim parovima to neće biti lako. To ovisi o kvaliteti odnosa i komunikacije prije ove situacije, ali i o okolnostima u kojima se par sada nalazi.” Nataša kaže kako nije jednako biti u većem stanu s terasom, u kući s okućnicom ili pak u malom stanu bez balkona. Nije isto ni živi li par sam ili s roditeljima, djecom.

”Ono što je prvi i, rekla bih, najvažniji korak jest obnoviti i njegovati komunikaciju u paru. Ona će nam biti jako korisan suputnik i pomoć. Kad komunikacija postoji, onda je važno i vrijedno jedno drugome pokušati izreći da je teško, što nedostaje od svega što je prije bilo važno i lijepo. Kad je par uspio napraviti taj prvi korak i reći jedno drugome da je teško, onda je važno i ne omalovažiti ono što svakome nedostaje i ne isticati da je jednome lakše ili teže nego drugome. Zajedno smo u ovoj situaciji i svatko nosi svoju vlastitu težinu i brigu i to treba uvažiti i poštivati.”

Komunikacija ima i svoje zamke, pa tako nikako nije dobro tještiti jedno drugoga riječima poput npr. ‘hajde, ne boj se, privikni se, sad je ovako kako je i nemaš zašto kukati’ i sl. ”Puno važnije od takvog tješenja je slušanje i prihvaćanje da je onom drugom teško. Važno je da to bude uzajamno. Težina se javlja u različitim oblicima – kao tuga, nervoza, nesigurnost, ambivalentnost, frustracija, briga, strah… I sve to treba prihvatiti i dati prostora da se izgovori.”, objašnjava Nataša.

Slijedeće što je istaknula i što smatra jednako važnim i vrijednim jest ne nametati jedno drugome svoje kriterije, stavove i načine nošenja s krizom. ”Umjesto toga otvorite se činjenici da krizu i boravak u domu doživljavate na različite načine i da je ok da imate različite doživljaje i reakcije. Druga osoba je različita za sebe i nije protiv vas. Različitost drugog nije prijetnja vama. Samo je različito.”

Ono što također može pomoći jest da se malo odvojite jedno od drugog tijekom dana. Ako ste sami, razdvojite se, bilo da je jedna osoba u šetnji, a druga u stanu, ili da je svako u svojoj prostoriji. Ako imate djecu, povremeno jedno od vas može preuzeti brigu za djecu, a drugo može imati malo vremena samo za sebe. Izmjenjujete se ravnopravno. ”Kreativnost je također važna. Što su osobe kreativije to će pronalaziti zanimljivije načine provođena vremena.”

Što se tiče intimnosti i seksualnosti, za neke parove neće biti nekih većih razlika u odnosu na vrijeme prije mjera socijalne distanciranosti. No, kod nekih parova će biti problema i u seksulnosti. ”To je moguće iz više razloga – bilo da je to zato što jedno od njih (ili oboje) imaju povećanu anksioznost i smanjenu želju, možda jedno drugome počinju smetati jer su stalno zajedno, jedno drugome zamjeraju ovo ili ono. No, što su osobe u paru svjesnije, to će im lakše biti prihvatiti i taj izazov.”

Za sam kraj ono što vam može svakako pomoći je fizički kontakt, možemo to jednostavno opisati kao ‘svima nam je potrebno samo malo ljubavi’. Nataša savjetuje – ”Grljenje, maženje i razmjena nježnosti bez puno riječi. Kad par ima priliku dobro je leći jedno kraj drugog, zagrliti se čvrsto, disati polako i opuštati se. Neka to maženje, grljenje i opuštanje traje dulje nego inače. Neka to grljenje i opuštanje bude i ohrabrenje i utočište te mjesto istinskog kontakta. Takvi dodiri i usporena bliskost mogu dovesti i do toga da iz utjehe i opuštanja, izraste želja i užitak.”

Kontakt: Konzultacije putem aplikacija Zoom, Skype i Viber http://www.barolinbelic.com/

Foto: Getty Images