Retinol, retinal, retinoid… Sigurno su vam ovi izrazi poznati kao “sveti gral” beauty industrije, no istovremeno djeluje zastrašujuće koristiti ga. Zato smo složili mali vodič koji će vam pomoći započeti s ovim izrazito korisnim derivatom vitamina A

Ubrzavanje izmjene stanica kože, ujednačava teksturu kože, posvjetljuje kožu, pruža prednost protiv starenja i, u nekim slučajevima, pomaže u rješavanju akni. Ukratko, sveti gral skincare svijeta s razlogom. To je derivat vitamina A koji ima bezbroj dobrobiti uključujući poticanje stanične izmjene i pomlađivanje stanica kože – što je ključno za usporavanje starenja.

Ovaj superheroj njege kože zaista se često spominje kao rješenje za mnoge probleme i tegobe, no uvijek dolazi s upozorenjem – određeni tipovi kože ne reagiraju blagonaklono na ovaj sastojak, a i ako se pogrešno koristi, može iziritirati kožu i učiniti je suhom, perutavom te nadraženom. Svakako, čak i ako niste trudni, nemate rozaceju ili slične tegobe kože, morate se pripremiti na fazu “prilagodbe”, koja mnogima aktivira povelik alarm u glavi. Naime, formule retinola bez recepta moraju se pretvoriti u retinoičnu kiselinu putem vaše kože, a prilagodba nekada može i potrajati, što mnoge odmiče od ovog sastojka.

Ipak, postoje savjeti i trikovi za nanošenje kako bi se iritacija smanjila na minimum, stoga, ako ste čuli za retinol i konačno se odlučili uvrstiti ga u svoju rutinu, došli ste na pravo mjesto.

Retinol, retinoid, retinal… Što je što?

Retinoid je opći izraz za cijelu obitelj derivata vitamina A koji uključuje i proizvode na recept i proizvode bez recepta. Tako možete čuti izraze kao što je retinol, ali i adapalen, tretinoin,
tazaroten, retinoldehid… Retinoidi koji se izdaju na recept čista su retinoična kiselina i kada se nanesu na kožu odmah će početi djelovati, ali često uz veći rizik od nuspojava. No retinol je vrlo specifična vrsta retinoida, odnosno, sastojak koji dermatolozi i estetičari preporučuju za usporavanje starenja.

Dobrobiti retinoida i retinola su brojne. Ali sve pozitivne strane svode se na to da retinol ima sposobnost regulirati izmjenu stanica kože, koja se usporava kako starimo. U prijevodu, retinol neće samo izgladiti postojeće fine linije i bore, već će također pomoći u sprječavanju stvaranja novih, a imja i znanstveni dokaz da pomaže u jačanju kolagena.

Rezultat je glatka i svježa koža, a ovaj će magični sastojak čak pomoći i u regulaciji proizvodnje sebuma, pomažući onima s masnom kožom koji su skloni prištićima, može pomoći u smanjenoj vidljivosti ožiljaka te će pomoći smanjiti izgled postupalne pigmentacije i tamnih mrlja koje iza sebe ostavlja sunce ili prištići.

Kako koristiti retinol?

Većina stručnjaka za njegu kože kaže da bi retinol trebao biti uveden u rutinu njege kože za većinu ljudi u 20-ima, obično srednjim 20-ima. Tada naša koža pokazuje znakove usporavanja proizvodnje stanica i kolagena.

No kako je svaka koža drukčija, ovaj savjet nije univerzalan, pa ako se lovite ukoštac sa svojom kožom, najbolje je pitati svojeg dermatologa je li vrijeme za uvrštavanje retinola u svoju skincare rutinu.

Što se tiče samog uvrštavanja, prva dva tjedna koristite retinol jednom tjedno. Ako postoji ograničena iritacija kože, povećajte formulu sljedeća dva tjedna na dvaput tjedno. Ako primijetite da nema iritacije ili je ona ograničena, počnite koristiti retinol svaki drugi dan. Ovdje možete i ostati, ili povećati korištenje na svaku večer. Retinol, naime, može biti jednako učinkovit kada se koristi svake druge večeri ili svake večeri.

Nanesite količinu veličine zrna graška na lice i vrat nakon dvostrukog čišćenja navečer. Nakon toga je vrlo važno hidratizirati kožu kako biste spriječili iritaciju kože, a ako izlazite sljedeći dan van, obavezno staviti SPF!

Koji retinol odabrati?

Među hrpom proizvoda na tržištu, ispada pravi izazov otkriti retinol koji će odgovarati našoj koži, biti idealan za nekoga tko tek kreće s ovim sastojkom i proizvod za koji ćemo znati da “radi ono što treba” i daje sve moguće benefite. Također, ako se susreće s retinolom prvi put, važno je i da se koža na njega brzo prilagodi te smanji crvenilo i ljuskanje kože.

Kao pravi pobjednik u ovoj kategoriji je Kiehl’s Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose serum, formuliran za sve tipove kože, uključujući i osjetljivu kožu. Iako je riječ o snažnom serumu protiv bora s retinolom koji vidljivo smanjuje bore, učvršćuje kožu i poboljšava teksturu kože uz minimalne nelagodne nuspojave, sadrži sastojke koji smanjuju reakcije koje retinol izaziva.

Ovaj mikro – dozirajući serum s čistim retinolom, peptidima i ceramidima potiče površinsku obnovu kože, dok istovremeno jača barijeru i pojačava toleranciju kože na retinol kako bi se postigli optimalni učinci retinola uz minimalnu nelagodu. Precizno formuliran kako bi pružio dnevnu dozu čistog retinola za vidljive rezultate u borbi protiv starenja kože, pritom uzrokujući minimalne nelagodne nuspojave poput crvenila, suhoće i ljuštenja!

Temeljena na kliničkoj procjeni, ova formula koja čeka potvrdu patenta, pruža kliničku učinkovitost koja se kod 100 % korisnika očituje smanjenim borama, kod 90 % korisnika većom čvrstoćom1 i kod 94 % korisnika poboljšanom teksturom kože unutar 12 tjedana upotrebe.

 

Foto: Unsplash