Posljednjih mjeseci, u moru informacija i aktualnosti na temu koronavirusa ili pak potresa koji je nedavno pogodio Zagreb, na trenutke je bilo teško prepoznati što je dobro, a što loše, što istinito i ispravno, a što baš suprotno od toga. Jedna se lokalna vijest jučer prolomila digitalnim svijetom i zazvonila jače od drugih.

A krenula je kao privatna inicijativa dvoje Zagrepčana da zelenilom uljepšaju posrnuli Zagreb. Martina Živković, inače vlasnica popularne zagrebačke slastičarnice Torte i to, i njezin susjed Boris Novković u Preradovićevoj ulici u Zagrebu zasadili su maleni zeleni vrt na javnoj površini. Odlučili su između parkinga, na ograđenom javnom otoku posaditi sitno zeleno bilje i to s namjerom da uljepšaju grad. Kako je Martina napisala na svom Facebook profilu: U razrušenome gradu, mjesec dana nakon potresa, s užitkom i od srca smo Boris i ja odlučili pokloniti Gradu i građanima jedan mali kutak optimizma, unijeti malo života, podignuti raspoloženje… Ljudi koji su prolazili bili su inspirirani time, slikali su nas, govorili da će i oni napraviti isto čim prođe korona…

Akcija sama po sebi pohvalna, i ako se vratimo na rečenicu s početka priče – u moru informacija konačno  je odjeknula jedna itekako pozitivna, a došla je od ‘običnog čovjeka’. S malo entuzijazma moguće je podići puno optimizma u sivoj današnjici. No, urbana sadnja s idejom ozelenjavanja anonimnom je Zagrepčaninu zasmetala tako da je uslijedila kaznena prijava, a nakon toga i upozorenje komunalaca o vraćanju ‘otoka’ u početno stanje, sivo suho bezlično početno stanje. Kako je moguće da je nekome, u moru problema s kojima se Zagreb bori, zasmetala jedna od najljepših ideja u posljednje vrijeme koja je obilježila svakodnevicu grada?

I dok je Grad Zagreb u stanju kazneno goniti i upozoravati, citirat ćemo platformu 1POSTOZAGRAD, koja je putem Facebook profila izrazila podršku ovom slučaju, a i inače rade na tom da Zagreb ostane lijep i zelen grad: Umjesto komentara na anonimnu osobu i gradsku upravu, istaknut ćemo primjer grada Pariza koji građanima ustupa upravo ovakve zelene otoke da se o njima brinu sadnjom dodatnog sitnog zelenila, uglavnom cvijeća ili povrća, čime grad čine ugodnijim mjestom za život. Zločincima s potjernice dajemo punu podršku i zahvaljujemo na plemenitoj akciji, a vas pozivamo da i sami zasadite sitno cvijeće ili povrće u zelenim otocima oko gradskih stabala tamo gdje to ne narušava krajobrazne koncepte (poput povijesnih parkova).

Također, pojavila se i online inicijativa “Zasadi vrt! Uredimo Zagreb sami.” koja poziva građane da u svojoj ulici posade mini-vrt poput ovog u Preradovićevoj: Uljepšajmo sami naš grad, ako treba i uz plaćanje komunalnih kazni. Uredite vrt, objavite fotku uz hashtag #zeleniotpor ili nam pošaljite fotku.

U borbi s mentalitetom koji ograničava, ne odobrava, prijavljuje, zabranjuje, ne voli zeleno… lijepo je vidjeti probuđeni entuzijazam građana te međusobnu podršku.

 

 

Foto: Facebook/Martina Živković