Blagdanski stolovi često su bogati i raskošni, ali nerijetko nakon slavlja ostajemo s velikom količinom preostale hrane

Umjesto da bacate hranu, uz malo mašte, blagdanski ostaci mogu postati pravo gastronomsko iznenađenje. Stoga zasučite rukave i otvorite hladnjak – vrijeme je da postanete kreativni i pretvorite te ostatke u ukusne obroke koji će oduševiti cijelu obitelj. Osim što ćete izbjeći nepotrebno bacanje hrane, uštedjet ćete i vrijeme i novac. 

No, prije nego što krenemo na konkretne ideje kako možete prenamijeniti obroke, valja na umu imati nekoliko savjeta za pravilno čuvanje ostataka:

  • Ohladite hranu na vrijeme: Preostalu hranu spremite u hladnjak unutar dva sata nakon obroka.  
  • Koristite posude s poklopcem: Hermetički zatvorene posude čuvaju svježinu i sprječavaju miješanje mirisa.  
  • Smrzavanje: Veći komadi mesa, kolači ili juhe mogu se zamrznuti i iskoristiti u nadolazećim tjednima.  

Kako iskoristiti ostatke blagdanske gozbe

Krenimo od osnova – meso pretvorite u nova jela. Ako vam je ostalo pečene purice, piletine ili svinjetine, nemojte ih samo podgrijavati. Umjesto toga, iskoristite meso za:  

  • Tortilje ili sendviče: Narežite meso na tanke trakice i kombinirajte ga s povrćem i umakom od jogurta za brz i ukusan obrok.  
  • Rižota i tjestenine: Nasjeckano meso dodajte riži ili tjestenini uz malo vrhnja za kuhanje i začina. Rezultat će biti kremasti obrok za cijelu obitelj.  
  • Juhe i variva: Iskoristite ostatke mesa za bogate domaće juhe ili variva. Dodajte povrće poput mrkve, krumpira i celera te začine za aromatičan obrok.  

Kruh nemojte bacati, on može poslužiti kao odlična baza za nova jela. Primjerice, stari kruh savršen je za pripremu:  

  • Pohanaca: Napravite klasični pohani kruh za doručak ili večeru.  
  • Bruschette: Kruh narežite na tanke kriške, premažite maslinovim uljem, dodajte rajčice i začine te zapecite u pećnici.  
  • Kruh puding: Kombinirajte kruh s mlijekom, jajima, šećerom i cimetom da biste pripremili ukusan desert.  

Svi znamo da je sarma najbolja treći dan nakon pripreme. No, ako ste se zasitili tradicionalnog jela, iskoristite ju na sljedeće načine:  

  • Zapečene sarme: Poslažite sarme u posudu za pečenje, prelijte kiselim vrhnjem i pecite dok ne dobiju zlatnu koricu.  
  • Sarma “na žlicu”: Sarmu razmotajte i narežite, a zatim sve sastojke pretvorite u gusti obrok nalik varivu.  

Nemojte bacati ni salate i priloge. Ako ste umorni od klasične verzije francuske salate, iskoristite ju kao nadjev za slane palačinke, dok ostatke povrća možete pretvoriti u ukusnu krem juhu. Dodajte malo vrhnja ili jogurta i izmiksajte u blenderu.  

A što je s kolačima? Oni, vjerovali ili ne, također mogu poslužiti kao baza za nove deserte. Primjerice, od ostataka suhih kolačića možete napraviti čokoladne tartufe. Kolače izmrvite, pomiješajte s malo otopljene čokolade i oblikujte u kuglice. I eto ga – imate novi kolač! A ako ste se pak već zasitili silnih kolača, a ne želite ih baciti, spremite ih u zamrzivač i uživajte u njima kasnije.  

Foto: Pexels