„Žena, život, sloboda!“ pod tim motom svijet je nakon smrti prošlogodišnje smrti Iranke Mahse Amini, nastavio gledati u budućnost Irana.

Prosvjedi protiv tog nemilog događaja su izbili u rujnu prošle godine nakon što je iranska vjerska policija, tzv. policija za moral, zvjerski prebila mladu Kurdkinju Mahsu Zhinu Amini jer nije nosila svoj hidžab na ispravan način. Njezina smrt pokrenula je čitav niz akcija solidarnosti i proturežimskog gnjeva. Najduži protuvladini prosvjedi u Iranu od Islamske revolucije 1979. uzdrmali su režim i čini se da nema povratka na staro. Zanimljivo je čuti kako danas stvari stoje u Iranu po pitanju žena i njihovih prava, a to je tema o kojoj ćete moći čuti u sklopu zanimljivog razgovora u Dokukino KIC ovog petka, a u kojem će sudjelovati poduzetnica Samane Fatemeh Riehani i umjetnica Selma Banich a moderirat će ga novinarka Ivana Perić.

Kao uvertiru u razgovor imat ćete prilike pogledati kratki video-esej NAZARBAZI (Igra pogleda) redateljice Maryam Tafakory o zabrani prikaza dodira muškarca i žene u iranskom filmu i srednjometražni San o svili redateljice Nahid Rezai snimljen točno prije 20 godina (a 20 godina nakon Iranske revolucije) u kojim teheranske srednjoškolke dijele svoje vizije budućnosti. Program počinje u 20 sati i dobra je prilika za čuti i razmisliti što se događa u Iranu te jesu li prosvjedi uspjeli nešto promijeniti. Inače, razgovor i projekcija dio su novog ciklusa u sklopu kojeg se u KIC-u prikazuje niz zapaženih dokumentaraca koji iz različitih, ali uvijek insajderskih očišta prilaze kompleks(nost)ima iranskog društva. Iranski ciklus donosi niz zapaženih i nagrađivanih dokumentarnih filmova koji pokazuju šarolike mogućnosti dokumentarnog izričaja: video-esej o kodiranju čežnje u iranskom filmu, jedno nadrealno pythonovsko putovanje, osobni film o jednoj dogovorenoj ljubavi, te diptih o zločinu, kazni i spasu u zatvorenim ženskim zajednicama.

Kino-vikend započinje u petak, 3. veljače u 20 h spomenutim razgovorom o položaju žena, a nastavlja se u subotu, 4. veljače koja nam donosi prvijenac mlade redateljice Narges Kalhor koja je emigrirala u Njemačku. U ime Šeherezade ili prvi pivski vrt u Teheranu vodi nas na nadrealno putovanje u živote nekolicine mladih imigranta i pritom se kroz niz apsurdnih, pythonovskih skečeva razračunava s baucima multikulturalizma, identiteta i drugosti. Je li u pitanju film o slavnoj Šeherezadi, ili o otvaranju prvog pivskog vrta u Teheranu, ili o redateljici koja pokušava snimiti svoj dugometražni prvijenac? Kalhor pokazuje da biti izgubljen u prijevodu ponekad nije loša stvar već naprotiv može dovesti do stvaranja novih značenja.

Nakon Šeherezade prilika je pogledati nagrađivani osobni esej redateljice Firouzeh Khosrovani o odnosu svojih naoko nespojivih roditelja koji se razvijao na relaciji između bogate Švicarske i revolucionarnog Irana 1960-ih godina. Obiteljska rendgenska slika prikazuje dogovoreni brak pobožne muslimanke i sekularnog muškarca filigranski spajajući obiteljske fotografije te rekonstruirane i zamišljene dijaloge u službu priče.

Iranski ciklus zaokružit će vrlo uspješni i višestruko nagrađivani diptih nagrađivanog dokumentarista Mehrdada Oskoueija. Snovi bez zvijezda, film koji je osvojio nagradu na Berlinaleu 2016. godine, pruža intimni pogled u iranski popravni dom gdje umjesto hladnokrvnih kriminalaca upoznajemo djevojke koje se zajedno smiju, pjevaju i plaču. I to čini, riječima Scotta Tobiasa za Variety, “uz konceptualnu čvrstoću i emocionalnu izravnost”. Na programu je u nedjelju 5. veljače u 19 sati.

U 21 sat istog dana možete pogledati na prestižnoj IDFA-i nagrađene Sjene bez sunca čiji je fokus postavljen na tri djevojke koje su ubile oca, muža ili drugog muškog člana obitelji. Oskouei je s njima izgradio nevjerojatan odnos promatrajući njihovu prijateljsku interakciju i otvorene razgovore u kojima jedna drugoj povjeravaju posljedice i razloge svojih djela. Vremenom postaje sve jasnije da njihova zatvorena ženska zajednica pruža i svojevrsno utočište u bijegu od agresivnog društva kojim dominiraju muškarci.

Foto: Dokukino KIC