Susjedna Srbija definitivno se može pohvaliti seoskim turizmom. Obožavamo njihove male kućice koje kao da zovu na odmor i opuštanje, a ovog puta smo izdvojili jednu baš takvu, po nama, apsolutno savršenu za romantični bijeg iz Zagreba. Zadnja koja nas je slično očarala bila je Bistrica Cottage, tako da možemo reći da dugo nismo naletjeli na nešto poput ovog.

Seoski turizam kao oaza mira…

Seoski turizam postaje sve popularniji. Možda je to jer svi žude za svježim zrakom i mirom, a možda postoji i neki treći razlog. Taj, posljednji razlog vjerojatno se krije u samoj ljepoti ove vrste turizma. Ima nešto posebno u tim starinskim kućicama koje nude cozy ugođaj. A tko se ne voli osjećati dobrodošlo u odabranom smještaju i destinaciji? 

Ovaj put, nismo mogli, a da ne primijetimo prekrasnu, autentičnu kolibu ‘Kačara Vodeničko brdo’ udaljenu svega pet sati vožnje od Zagreba. Ovaj smještaj nalazi se u Pranjanima, a prema recenzijama, opravdava sva očekivanja. 

Kačara je dio imanja obitelji Marušić koja se bavi uzgojem životinja i poljoprivredom, a seoski turizam je, kao što su nam objasnili, samo logičan nastavak njihovog tradicionalnog načina života. Upravo je ta domaća i ugodna atmosfera, vidljiva na svakom koraku, pa čak i u samom uređenju interijera. Kačara nudi savršen mix rustičnog i modernog. Moderan namještaj s dodacima vintage dekorativnih ukrasa čine ugodan ambijent i gotovo pa se i preko fotografija može osjetiti toplina doma.   

Iako se nalazi daleko od gradske buke, ova oaza mira nudi sve što je potrebno za ugodan odmor: sobe u pansionu imaju klima-uređaj, terasu s pogledom na planinu i vlastitu kupaonicu. Ova kolibica posjeduje i mali radni kutak što je sigurno veliki plus za sve koji rade od kuće, a možemo ga iskoristiti i za ispijanje kavice – takozvani, dva u jedan zgoditak. 

Osim radnog kutka, pravi hit je i okno za čitanje koje savršeno upotpunjuje prostor. “Nekada je to okno bila bačva za fermentaciju voća, a sada, nakon 30 godina ne korištenja, postao je prepoznatljiv kutak za ležanje, čitanje, ispijanje čaja i uživanje u pogledu na šumu iz koje povremeno izleti divlji zec, lisica ili srna”, ispričao nam je Aleksandar Marušić. 

A osim što će vas povremeno na imanju posjetiti zec, lisica ili srna, Aleksandar nam je objasnio da na njihovom imanju trčkara preko stotinu domaćih životinja.

“Imamo koze, ovce, krave, praščiće, guske, kokoši, zečeve, mačke i jednog vjernog psa. Voljeli bismo imati magarca u obitelji, ali tata se tome protivi jer želi zadržati titulu najtvrdoglavijeg ukućana”, našalio se Aleksandar.

Svi koji su barem jednom doživjeli seoski turizam znaju da u takvim domaćinstvima nikad neće ostati gladni. Takva je situacija i kod Marušića: “U našem smještaju možete izabrati polupansion ili puni pansion, budući da kačara nema kuhinju. Zato su naša jela jedna od glavnih atrakcija, a uglavnom ih pripremamo od domaćih proizvoda. Trudimo se da hrana koju nudimo bude ukusnija nego što izgleda, a za to je zaslužna naša glavna kulinarska zvijezda – mama. Ona vješto spaja tradicionalne i moderne recepte, a sve što proizvede naše domaćinstvo koristi za pripremu ukusnih jela za naše goste”.

Ovaj smještaj može se iznajmiti na Booking aplikaciji, a cijena noćenja varira, naravno od toga kada želite bukirati ovaj odmor. Prosječna cijena noćenja trenutno slobodnih apartmana stoji između 150 i 220 eura za dvije osobe, što je za ovakav ambijent sasvim prihvatljivo. A osim što ova kolibica na prvi pogled izgleda kao odlično mjesto za pobjeći iz grada, pozitivne recenzije ulijevaju nam sigurnost da se ovdje može iskusiti ugodan odmor, daleko od svih briga.   

Fotografije i videozapis: Booking, Domaćinstvo Marušić