Guliver/Thinkstock

Budimo iskreni: svi mi imamo noći kada nam se baš ne da ići u kupaonicu i čistiti kožu. Mislimo da nam ništa nam neće biti ako zaspemo s malo šminke, je li tako? E, pa baš i nije – doznajte zašto.

Što koža radi noću?

Naša koža ima svoj vrlo specifičan ritam. Kad utonemo u san, ona počinje raditi na svom obnavljanju, pomlađivanju i osvježavanju. Mrtve stanice kože zamjenjuju se s novima, pH ravnoteža se balansira, a razine vlage obnavljaju. A kad spavate sa šminkom na licu, remetite cijeli ovaj proces. Vaša koža ne može pravilno disati sa slojevima make upa.

Kako šminka šteti koži?

Šminka kupi prljavštinu, znoj i zagađivače iz okoline koji zatim ulaze u dublje slojeve kože koja je tada izloženija slobodnim radikalima. A oni uzrokuju genske mutacije, smanjenje proizvodnje kolagena, bore, preuranjeno starenje, suhoću kože i manjak kisika.

Kako vaš pore reagiraju na noćni make up?

I bez obzira je li vaša koža sklona prištićima ili ne, kad ostavite na koži preparate poput tekućeg pudera, rumenila, bronzera, korektora tijekom noći, to može dovesti do začepljenja vaših pora te izbijanja prištića i nepravilnosti na koži. Čak i ostaci ruža se mogu tijekom sna prenijeti na kožu i zakočiti vašim porama opskrbu kisikom.

Štete li olovke za oči i maskare?

Mislite da onda barem možete preskočiti skidanje olovke za oči i maskare? Nikako – čak i najsitniji ostaci ovih preparata mogu dovesti do začepljenja folikula trepavica i masnih žlijezda na vjeđama – a to se može prilično zakomplicirati.

E, sada, jesmo li vas dovoljno uvjerili da svake večeri odvojite dvije minutice za svoje lice? Jesmo? Onda baš super!