Posvećujete li dovoljno pažnje čišćenju onih mjesta u stanu koja niste ni svjesni da najviše dirate? Ili ste možda već postali opsesivno kompulzivni?

Pravila oko čišćenja u većini već jako dobro poznajemo. Dezinficriamo hodnike, kao i sve površine koje puno dotičemo. Nakon posjeta dućanu odjeću skidamo i stavljamo u pranje ili na balkon, a mobitele čistimo svakodnevno. No, tu smo da vas podsjetimo i na neke stvari koje ste možda preskočili. Ili vam pomognemo da oko nekih ne paničarite, nitko ne može biti savršen i ne živimo u idealnom svijetu.

Za početak ovo je popis površina koje bi bilo super redovito dezinficirati:

  • rukohvati na vratima, prozorima, ormarima, kućanskim aparatima
  • prekidači za svjetla
  • stolovi kao i sve ostale površine u stanu poput šanka
  • slavine i umivaonici
  • ploča/vodokotlić za puštanje vode u WC-u
  • bočice/ambalaže make-upa i beauty proizvoda koje svakodnevno koristimo
  • ručnici i krpe za brisanje ruku
  • torbe, ručke od torbi, kozmetičke torbice, laptop torbe

To su sve neke od stvari koje redovito iz dana u dan dodirujemo. Naravno, učestalost čišćenja možete prilagoditi svojim navikama, primjerice, torbe očistite pri povratku kući, torbice za kozmetiku i proizvode operete svakih nekoliko dana. Jednako koliko je važno da smo svijesni detalja koje možda zanemarujemo, važno je i da brinemo za svoje mentalno zdravlje i ne postanemo robovi dezinfekcijiskih sredstava, kako nam se vrijeme samoizolacije ne bi svodilo samo na to.

Ono oko čega još postoji mnogo pravila su ambalaže i roba iz dućana. No, iako je važno da i u ovom slučaju pripazite, puno je manja šansa da ćete koronavirus pokupiti preko stvari, važnije je da izbjegavate kontakte s ljudima. Sukladno s time važnije je paziti na razmak u dućanu ili ako odlazite po hranu za van, na to više obratite pozornost, kao i na to da ne dodirujete lice i ne telefonirate za vrijeme shoppinga.

Ustvari, stručnjaci upozoravaju da dezifinciranjem namirnica iz dućana, ili pranje istih sapunom, možete još riskirati i trovanje. Zato je jednostavnije i pametnije – redovito perite ruke. Kada dođete iz dućana, namirnice odložite u sudoper ili u hodnik. Možete ih izvaditi iz jedne ambalaže ukoliko se nalaze u dvije (primjerice musli), i pospremite ih. Nakon toga dobro operite ruke i ne zaboravite ih oprati prije svakog jela. Koristite krpene vrećice za dućan koje nakon upotrebe operite.

Što se tiče prostora u kojem živite, jednostavno pravilo za kojim se možete povesti je upitati se – što sve diramo? Isto to jednostavno svakodnevno našpricajte dezinfekcijskim sredstvom, što će vam oduzeti 15 minuta vremena i bit ćete sigurni. I još jedan savjet – znate ono skrolanje društvenim mrežama prije spavanja? E sad mu je stvarno došao kraj. Ne nosite mobitele sa sobom u krevet, već i prije spavanja i nakon što ih odložite, operite ruke. Ili barem budite sigurno da ste ga dobro očistili.

Foto: Unsplash, Screenshot