Rijetki su oni rođeni prije 1990. godine koji se neće rastužiti na vijest kako kultni zagrebački rock klub s Jabukovca ovog listopada mora zauvijek zatvoriti vrata posjetiteljima.

I nisu samo rođeni prije 1990. godine zatečeni ovom viješću već i mnogi stariji i mlađi ljubitelji alternativnijeg zvuka. Klub Jabuka odgojio je mnoge generacije prije i poslije te godine. Štoviše, prvi je puta svoja vrata otvorio 1968., a od tada je, uz kraća zatvaranja, bio utočište za sve željne dobre opuštene atmosfere. Prvi je puta Jabuka zatvorena temeljem rješenja Grada Zagreba, 1998., nedugo nakon što je u susjedstvu dovršena vila koja služi za iznajmljivanje raznim moćnicima, kako su istaknuli na službenom Facebook profilu kluba. Međutim, 2001. godine Jabuka je dobila spor na Upravnom sudu te je ponovno otvorena. Naglašavaju kako je vrata držala otvorenima i cijelo ovo vrijeme virusne krize poštujući sve epidemiološke mjere nadležnih stožera kada je bila otvorena do ponoći.

No, čini se kako opet stižu nepovoljna vremena za najdugovječniji zagrebački klub. Naime, Općinski Građanski sud u Zagrebu donio je 15. rujna 2020. rješenje o ovrsi Grada Zagreba kao ovršitelja, nad GSK Jabuka kao ovršenikom. Provedba rješenja je određena za dan 20. 10. 2020. u 10 sati. Kako naglašavaju iz kluba: Pojednostavljeno rečeno, toga dana određena je deložacija i zatvaranje najstarijeg zagrebačkog kluba, pedesetdvogodišnje Jabuke. Kako bi u tome uspio i konačno zatvorio Jabuku, Grad Zagreb je samoinicijativno kao likvidatora udruge GSK Jabuka imenovao odvjetnički ured Krsnik i partneri. Poznato je da navedeno odvjetničko društvo zastupa Grad Zagreb i njegove istaknute pojedince u mnogim sporovima pa se ovdje u najmanju ruku radi o sukobu interesa, a i o možebitnom kaznenom djelu. Članovi udruge GSK Jabuka podigli su tužbu na Upravnom sudu u Zagrebu čiji se pravorijek još čeka. Pored toga, Općinski Građanski sud u Zagrebu je u slučaju Jabuke napravio presedan ili u najmanju ruku propust jer je rješenje o ovrsi određeno prema nepravomoćnoj presudi Trgovačkog suda u Zagrebu, a i u vrijeme kada se zbog odluke Vlade RH zbog pandemije virusa COVID-19 nisu smjela donositi rješenja o ovrsi, na što smo ih i upozorili i tražili da se poništi navedena odluka.

Pravne gradske bitke često puta su vrlo nejasne, no ono što je svakako tužno jest gledati kako se gasi zagrebačka povijest. Rijetka su mjesta koja su toliko dugo nadživjela neizvjesnost vremena. U ovom sučaju svjedočimo zatvaranju još jednog u nizu.

 

Foto: Facebook GSK Jabuka