Postoji li išta ljepše od neodoljivih mirisa proljetnih biljaka? Možda neodoljivi mirisi proljetnih biljaka, pogled na more i šalica ukusne kave? Šalu na stranu, ako ste ovih dana prošetali gradom ili pak okolnim područjima, zasigurno ste zamijetili predivne procvale jorgovane koji, osim mirisom, osvajaju i izgledom. Upravo ih zato jako volimo vidjeti i u vlastitom domu kao vid dekoracije!

Jorgovani pripadaju porodici maslina, a u Europu su iz Male Azije stigli još u 16. stoljeću. Postoji više vrsta jorgovana, no tip koji se na našem području može vidjeti je ljubičasti Syringa vulgaris. Isto tako, ovaj predivan cvijet osim što simbolira ljubav, može se koristiti i kao sirovina za izradu određenih elemenata pušačkog pribora, upotrebljava se za hladne napitke, ali i kao dodatak salatama, naravno, u manjim količinama. Mogućnosti ima bezbroj, ali nama se najviše sviđa kao dekoracija u vrtu, na balkonu ili u dnevnom boravku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ashley kane harper (@ashleykane)

Što se tiče održavanja stabla jorgovana, radi se o zahvalnoj biljci. Imate li ga u dvorištu ili tek planirate posaditi, jorgovani dobro podnose hladnoću i traže tek povremeno zalijevanje. Međutim, da biste zaštitili pupove, jorgovan će vjerojatno biti potrebno pokriti prikladnom ceradom.

No, kada je riječ o jorgovanima u funkciji dekoracije interijera, morate biti svjesni da nije riječ o biljci koja dugo traje jer se nakon nekoliko dana krene osipati. Međutim, postoji nekoliko trikova koji će maksimalno produljiti svjež izgled.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Karolina Blossomss (@blossomss.ss)


Odaberite svježe cvjetove – za buket birajte jorgovane koji su tek počeli cvjetati. Pupoljci bi trebali biti djelomično otvoreni, a listovi svježi i zeleni.

Odrežite stabljike pod kutom – prije stavljanja u vazu, odrežite kraj stabljike pod kutom od 45 stupnjeva. Ovaj kut omogućava bolju apsorpciju vode, što je ključno za održavanje svježine cvjetova.

Koristite oštar alat – koristite oštre škare ili nož da biste izbjegli gnječenje ili oštećenje stabljike jer oštećene stabljike teže upijaju vodu.

Uklonite lišće koje će biti u vodi – prije stavljanja stabljika u vazu, uklonite sve listove koji bi mogli biti potopljeni u vodu kako biste minimalizirali razvoj bakterija.

Redovito mijenjajte vodu – vodu u vazi mijenjajte svakodnevno jer svježa voda pomaže u smanjenju rasta bakterija i pruža biljkama potrebne nutrijente.

Izbjegavajte direktnu sunčevu svjetlost i propuh – postavite buket na mjesto gdje će biti zaštićen od direktne sunčeve svjetlosti i propuha te izbjegavajte izvore topline poput radijatora.

Foto: Instagram, Unsplash, Pexels