U jednom od tiskanih izdanja časopisa Grazia pisali smo o cancel kulturi koja je prošle i ove godine uzela maksimalnog maha. No iako se ne slažemo s mnogim njezinim postulatima, možemo joj zahvaliti na jednoj stvari što proglašava arhaizmom ponašanje koje je cijela jedna generacija smatrala cool 

Alexis Carrington, Betty Rizo, Regina George, Jackie Burkhart, Brenda Walsh, Blair Waldorf, Kathryn Merteuil, Miranda Priestley pa čak i Miss Piggy, samo su neki televizijski likovi koji su povezivali uspjeh, stav i popularnost sa, bez potrebe za upakiravanjem u crvenu mašnu, stavom ku*ke. Poruke koje su se odašiljale s televizijskih ekrana, a za koje smo sve svjesniji u kojoj mjeri utječu na nas, izgledale su nešto poput ovog: za uspon na društvenoj ljestvici trebate biti zlobni, sebični, hladni i koristiti svaku priliku koju dobijete da biste druge kritizirali ili osporili njihov trud i rad. Čisto kako bi se oni osjećali barem malo gore u vašem društvu i bili svjesni da uvijek imate spremne amunicije za pokvariti nekome dan. Kako oni ne bi vama prvi. No čini se da je cancel kulturom poveden rat protiv svih onih čije rečenice nisu isprepletene medom i mlijekom. Nekad pretjerano, ali dobrodošlo s obzirom na to da nas prethodan način nije daleko odveo. Popularne serije koje gledamo izbrisale su takozvane kraljice ku*ke iz svojih cool redova. Booksmart, Sex Education, Broad City, Insecure, New Girl, The Bold Type, Community”, “Parks & Recreation… slave prijateljstvo i podršku u najljepšim oblicima. Imam jednu teoriju“, rekla je komičarka Grace Campbell za britansku Graziju. 

Mislim da je patrijarhat imao jednu skrivenu kampanju dok sam ja išla u školu koja se zvala Napravimo djevojke kučkama“. Ta kampanja je djevojke činila potlačenima, učeći ih da je jedini način kako da komuniciramo sa svojim ženskim kolegicama i prijateljicama taj da se s njima natječemo. Patrijarhat je znao da će nas, ako nas natjera na to da se natječemo jedna s drugom, to usporiti. Kad žene ne podržavaju druge žene, patrijarhat u tome uživa. Možda ste i vi imale svoje trenutke kad niste podržavale druge žene na način na koji ste trebale, i zbog toga osjećate sram, baš poput mene. I ne, ne tražim izlike za svoje ponašanje, ali činjenica je da biti ku*ka dolazi iz osjećaja straha i nesigurnost. Nasreću, biti ku*ka je postalo potpuno bezveze. Što je sad hit? Biti potpuno opsjednuta i luda za svojim prijateljicama i kolegicama. 

Naravno, prijateljstva i život nisu savršeni, i ovo ne znači da se ne trebamo postaviti za sebe, bilo u privatnom ili poslovnom okruženju, ali odnosi odavno ne bi trebali biti ispunjeni ogorčenošću, ljubomorom i dramom. Zato se nadamo da će današnja mlađa generacija imati sve više inputa kako bi na svom životnom putu mogla slobodno obožavati i podržavati svoje prijateljice i prijateljice, a kasnije i koleg(ic)e bez straha da ispadaju slabi i bez potrebe za skrivanjem svojih osjećaja u nastojanju da dođu do vrha makijavelističkih stepenica. To bi bila šteta. Jer, gore je ipak puno usamljenije.