Još ćemo neko kratko vrijeme uživati u lijepom toplom vremenu i zato je bolje da ga što pametnije iskoristimo.

Na umu nam je umjetnička šetnja Zagrebom pri čemu vam donosimo odabir dobrih izložbi koje možete razgledati u muzejima i galerijama. Ovog puta fokus smo usmjerili na slikarstvo, a Zagreb trenutno nudi tri izložbe sjajnih umjetnika.

Galerija Kranjčar

Na Kaptolu, u jednoj od najljepših zagrebačkih galerija trenuto izlaže mladi slikar Ivan Prerad. Slike velikih formata nose klasične motive mitologija, povijesti i slično, ali Ivan ih prikazuje sa zaokretom.

Promatrajući Ivanov ciklus prigodna naziva Imaginarni muzej suočeni smo s drevnim skulpturama/artefaktima prikazanim – već je istaknuto – na izrazito suvremen način. Zahvaljujući specifičnoj tehnici koja uključuje i inovativnu upotrebu samoljepljivih traka u svrhu kreiranja dinamičnih slikarskih tekstura i slojeva, Ivanove slike posjeduju stanovitu titravost što podsjeća na ulične reklame. (Vanja Babić, kustos izložbe)

Izložba se može pogledati do 21. rujna 2020.

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Veliku pažnju medija privukla je izložba sjajne slikarice i ilustratorice mlađe generacije Jelene Bando. Izložba “Nice to meet you / Drago mi je” u MSU galeriji predstavlja istoimeni novi ciklus slika kojim umjetnica progovara o temama osobne naracije, emocije i interakcije, temama toliko prijemčivim u današnjem vremenu koje je naglo i silovito promijenilo našu svakodnevicu i procese odnosa, osobnih doživljaja i poimanje svijeta koji nas okružuje. Više o Jeleni saznajte ovdje.

Izložba se može pogledati do 27. rujna 2020.

Galerija Klovićevi dvori

U gornjogradskoj galeriji trenutno traje velika monografska izložba umjetnika, profesora i akademika Zlatka Kesera. Izložba se nastavlja na niz prethodnih izložbi iz ciklusa “Moderni klasici”, kao što su retrospektivne izložbe Dimitrija Popovića i Vaska Lipovca te prošlogodišnje, velike izložba slikara Mersada Berbera.

Izložba slikara predstavlja od njegovih samih početaka, s ranijim djelima iz 70-ih godina prošloga stoljeća, kao predstavnicima “sjećanja na početke“ njegovog umjetničkog djelovanja koje je “utemeljeno na nadrealističkom naslijeđu, oblikovnim principima, ponajprije onome organskog rasta, koji likovni jezik uspješno održava na granici figurativnoga i apstraktnoga. (I. Mance)

Izložba se može pogledati do 31. listopada 2020.

 

 

Foto: Galerija Kranjčar Juraj Vuglač, MSU, Klovićevi dvori