Ove godine, s inflacijom i cijenama koje neprestano rastu, odmor se vjerojatno čini luksuznijim nego ikada. Ali istraživanje i planiranje mogu vam pomoći da uštedite mnogo. Evo što je potrebno za izvođenje operacije: jeftini odmori.

Prije svega, moramo reprogramirati dosadašnje koncepte vezane uz odmor i putovanja. Ako ovog ljeta želimo manje trošiti, moramo biti fleksibilni, otvorenog uma i dobro provjeravati svoju potrošnju. Prije nego išta rezerviramo, pogledajmo tri ključne točke jeftinog putovanja: prijevoz, smještaj i dnevne troškove. Ove tri opcije moraju biti pristupačne da biste otišli na jeftin odmor.

Koji termin izabrati

Cijene vikendom i punom sezonom uvijek su više od cijena radnim danom te u pred i posezoni. Recimo, za velike gradove u Europi najskuplji dan je subota. Kada je riječ o odmoru u Grčkoj, najskuplji period je posljednji tjedan srpnja i prvi tjedan kolovoza. Nešto niže cijene su krajem lipnja i početkom rujna, a super sniženja vladaju krajem svibnja i u listopadu.

Ako na godišnji odmor krenete sredinom tjedna, već na godišnjem odmoru možete uštedjeti stotine eura. Što je još bolje, izbjegavamo gužve i tijekom vikend smjena. Ono što je također činjenica: ljetovanje za vrijeme školskih praznika uvijek je skuplje. Od zadnjeg tjedna kolovoza, pak, cijene godišnjih odmora naglo padaju. Dakle, ako niste vezani za školsku godinu, trebali biste zakazati godišnji odmor izvan ljetnih ako želite uštedjeti.

Koje su najpovoljnije destinacije u 2023?

Temeljito istraživanje također je ključno za ovo pitanje jer možemo dobiti dobru ponudu za bilo koje odredište. Ako ne želite ići na godišnji odmor u svojoj zemlji, ali želite ostati u Europi, trebali biste uzeti u obzir izvještaje putničkih stranica diljem svijeta. Kada se uspoređuju cijene smještaja, usluge i vrijednost za novac, Turska i Bugarska su visoko na listi.

Kada treba rezervirati ako želimo uštedjeti?

Stručnjaci preporučuju da ne oklijevate ako želite otići u određeni hotel na određenom mjestu i smatrate da je cijena prihvatljiva. Međutim, ako ste fleksibilni po pitanju vremena polaska, vrijedi paziti na ponude u zadnji čas. Obično se pojave samo nekoliko dana prije polaska kako bi agencije popunile mjesta koja su ostala upražnjena zbog otkazivanja. Ali u ovom slučaju sigurno nećete imati puno manevarskog prostora za pripremu i organizaciju.

Kako znati da je neka cijena dobra?

Za provjeru hotela možete koristiti Google Hotels ili Trivago. Također nije loše kontaktirati direktno hotel i saznati koliko košta rezervacija. Ako rezervirate apartman, vrijedi provjeriti cijenu istog smještaja na Airbnb-u, Booking.com-u i HomeToGo-u i rezervirati gdje je jeftinije.

Foto: Pexels