Grčka je jedno od naših omiljenih mjesta za odmor, sinonim je za sunce, more i odmor. Ovo su top odredišta u Grčkoj na kojima možete ljetovati 2023.

Baš poput Italije i najljepših destinacija za odmor u Portugalu, mjesta u Grčkoj savršena su za ljetni ili jesenski bijeg kada možete maksimalno iskoristiti mediteransko sunce.

Krf

Otok Krf, smješten na sjeveru Jonskog mora, karakteriziraju planine i čempresi. Ovim su otokom stoljećima vladali Mlečani, Francuzi i Britanci, što ga čini fascinantnim mjestom za posjetiti. Osim zlatnih plaža i svjetlucave obale, koja je prošarana luksuznim odmaralištima, tu su i brojna planinska sela. Grad Krf – sa svojim palačama, venecijanskim tvrđavama, kamenim ulicama i starim gradom koji je pod zaštitom UNESCO-a – ne smijete propustiti.

Mani

U središnjem od tri poluotoka Peloponeza i jednom od najudaljenijih dijelova Grčke, postoje mnoga mjesta koja vrijedi doživjeti. Mani su dom Maniota, za koje se vjeruje da potječu od Spartanaca. Dramatični krajolik uključuje planine Taygetos, mirne uvale i pješačke staze koje povezuju zaseoke na vrhu brda.

Epir

Krševita, planinska regija Epir u sjeverozapadnoj Grčkoj možda nije toliko poznata, ali ako volite povijest i mitove, uživat ćete posjetiti vrata Hada, hram Necromateion. U Prevezi se nalazi šarmantan stari grad i mnoštvo ribljih restorana; ili obiđite obale Jonskog mora, idite u kanjoning, pješačite do samostana na vrhovima litica i svratite u prekrasna planinska sela.

Halkidiki

Dom planine Atos, ovaj dio sjeverne Grčke sastoji se od poluotoka šuma i pješčanih uvala, te ima mnogo prekrasnih odmarališta. Značajna arheološka nalazišta uključuju Stageiru, gdje je rođen Aristotel, i Olint, koji je utemeljio Heraklov sin i koji je poznat po podovima od mozaika.

Skopelos

Ako mislite da je Mamma Mia! film oslikao vašu verziju raja, onda pravac Sporadi. Iako je Skiathos poznatija destinacija, film je sniman na otoku Skopelos. Skopelos nema zračnu luku, zbog čega je malo teže doći do njega, ali ovaj netaknuti i autentični otok vrijedan je truda.

Milos

Otok Milos u obliku leptira ima nevjerojatan krajolik koji uključuje crvene, ružičaste i narančaste plaže, špilje i mjesečev krajolik Sarakiniko. U Klimi se uz vodu nižu šarene ribarske kućice, a plaže su označene samo za avanturiste jer se do njih može doći samo ljestvama (ili čamcem, naravno). Još nevjerojatnijih kamenih formacija čeka vas na Kleftiku, Firligosu i Glaronisiji.

Hidra

Mali otok Hidra, blizu obale Peloponeza, dugačak je samo trideset kilometara. Nekada je to bio dom Leonarda Cohena. Ima samo jedno igralište, nema automobila (samo konji, magarci i vodeni taksi), zvona zvone sa stotina crkava, a uvale mirišu na borovinu. Nećete pronaći velika odmarališta ili visoke hotele, a pogotovo nema dolazaka avionom.

Foto: Pexels, Unsplash