Jednosatni specijal ‘Utjecajne žene: Mijenjanje svijeta’ slavi žene svih kultura i naroda koje slamaju prepreke, mijenjaju svoje zajednice i nadahnjuju globalno djelovanje.

U zadnjih sto godina, žene diljem svijeta su zahvaljujući nevjerojatnoj upornosti stekle pravo glasa i pravo sudjelovanja u svim vidovima javnog života, pravo na obrazovanje i rad, te mnoga druga prava i slobode.

No, to je i dalje svijet u kojem se žene bore kako bi stekle ili sačuvale neka temeljna prava. U mnogim zemljama, žene još uvijek nisu potpuno ravnopravne s muškarcima u pogledu obrazovanja, prava na rad i jednaku plaću, prava na zaštitu od iskorištavanja i fizičkog nasilja. Također svjedočimo nastojanjima određenih skupina da reduciraju slobodu odlučivanja žena u vidu reproduktivnih prava i brige o vlastitom tijelu. Premda žene danas imaju zajamčena prava i slobode kao nikad prije u povijesti, dug je put prema ostvarivanju potpuno ravnopravnog položaja žena u društvu.

Upravo zato je jednosatni specijal ‘Utjecajne žene: Mijenjanje svijeta’ posvećen nevjerojatnim ženama koje su zahvaljujući svojoj ustrajnosti, hrabrosti i talentima pomogle oblikovati današnji svijet.

Jedinstvena specijalna emisija ‘Utjecajne žene: Mijenjanje svijeta’ koja će se prikazati 16. studenog u 21 h na National Geographicu, sadrži skoro 40 novih i arhivskih intervjua sa ženama istraživačicama, novinarkama, aktivisticama za ženska prava i političarkama koje pričaju vlastite priče o tome kako su u pustolovini života postigle nevjerojatne stvari slijedeći svoje srce i snove.