Vjerojatno ste i vi kao djeca provodili sate i sate na plaži skupljajući cijele, okrhnute, male i velike školjke i školjkice, koje su pokazivale iole naznake vrijednosti po kriteriju dječje mašte. Znate onaj: što sjajnije, što više ljeskanja – sigurno postiže cijenu od barem tri kune

A ako je školjkica bila u različitim presijavajućim  bojama, brže-bolje smo ju potajice spremili duboko u maminu torbu ili ispod ručnika kako bi ostala samo naša i kako ju ne bismo trebali na kraju dana dijeliti s ostatkom prijatelja, sestrični i bratića, kada je došlo do trenutka podijele “ulova”.

Tome je slijedio prvi ugao ceste, izvlačenje komada kartona koji je glumio štand i prodajni dio dana prepun eksperimentalnih marketinških metoda. Od povlačenja za rukav, glasnog “EEJ!!” ili igru suosjećanja u vidi natpisa “Prikupljamo za sladoled”.

Sada bi vaš poduzetnički duh bio pomalo ljut na konkurenciju, no, ogrlice, prstenje, narukvice, ukrasi za kosu napravljeni od školjkica, sve se to ove sezone može pronaći u ponudi većine modnih kuća: od dizajnerskih do high street brendova.

Baš kao i tadašnji slučajni prolaznici koji su kunu, dvije platili zapravo osmijeh koji smo im izmamili, a ne samu školjku (koliko god mi tada mislili da je potražnja za razbijenim školjkama na moru neprikosnovena), i mi ćemo si priuštiti jedan od ovih komada. Osim što taaako dobro izgledaju kao dio ljetnih outifta, baš kao i prolaznici tada, platit ćemo nostalgiju. I osmijeh koji ćemo si izmamiti pogledom u ogledalo.