Svi stalno pričamo o fizičkom detoksu, ali mentalno zdravlje jednako je bitno i za njega vrijede ista pravila: na njemu se radi, njega se trenira, na njega se pazi. Zato, započnite godinu s emocionalnim detoksom.

Čišćenje od teških, negativnih i sumornih emocija, iznimno je bitno za naše emocionalno, a time i mentalno zdravlje. Naravno, uvijek imate pravo osjećati sav spektar negativnih emocija, jer one su jednako bitne za našu psihu kao i one pozitivne. Služe kao kompas kako bismo znali što utječe nas, u kojem smjeru trebamo ići, kome trebamo pomoći, koje stvari mijenjati. Ali dobro je poraditi na mentalnoj higijeni u smislu filtriranja emotivnih emocija koje zaista ne bi trebale biti tu. Primjerice, potpuno je u redu da se usjećate ustrašeno, anksiozno, uznemireno zbog pandemije ili potresa koji su nas zadesile. Ali zaista nije potrebno da osjećate stres oko nečega što vam je rekla prijateljica, partner ili jer se zbog društvenih mreža osjećate neispunjeno. U nastavku donosimo nekoliko koraka kako prepoznati od kojih se negativnih emocija možete iščistiti, te na koji način

Adresirajte emocije

Prvi korak je osvješćivanje što vas zapravo muči i koje emocije osjećate. Zapitajte se: otkud su ove emocije? Kada se to osjećam anksiozno? Što mi spusti raspoloženje a što me oraspoloži? To su prvi koraci prema tome da uopće znate u kojem smjeru detoksa krenuti. 

Srce i um su povezani s tijelom

Iako naravno postoje razlike između fizičkog i emocionalnog detoksa, jedna karakteristika im je zajednička – zdrava prehrana, hrana puna nutrijenata i kretanje podižu raspoloženje. Prije nego krenete s emocionalnim detoksom, poradite na tim područjima, jer nekad su oni zaista potpuno isprepleteni.

Radite kratkoročne planove

Čak i emocionalni detoks zahtijeva plan, ali morate se fokusirati na to da se radi o kratkoročnim ciljevima. Na primjer, ako niste nikad pisali dnevnik, nemojte si postaviti kao zahtjev “pisanje dnevnika svaku večer”, već “pisanje dnevnika 3 puta tjedno”. Ili na primjer, umjesto meditacija, postavite si za početak kao zahtjev – “dnevna šetnja od 20 minuta bez društva”.

Smanjite društvene mreže

Čak i kad toga nismo svjesni, kontinuiranim gledanjem samo savršenih slika tuđih života, neminovno se počinjemo osjećati nedostatnima u nekom polju. Smanjite društvene mreže, ili jednostavno prestanite pratiti sve one zbog kojih se ne osjećate dobro, te zapratite one koji vam izmame osmijeh na lice. 

Na primjer, “ovo loše vrijeme mi napokon daje šansu da pročitam onu knjigu koju odgađam”. Probajte, sigurni smo da će vam popraviti rapoloženje sama potraga za boljim pogledom na stvari. 

Identificirajte i minimizirajte loše navike

Uživate li previše u slatkom, alkoholu ili cigaretama, ili imate bilo koju drugu lošu naviku koja vas opterećuje, identificirajte je i smanjite. To čak ne mora biti nešto što unosite u sebe, možda imate smisao za humor koji često uvrijedi druge? Otkazujete dogovore u zadnji čas, kasnite drugima… Ima jako puno stvari koje vam u životu donose negativni slijed događaja a da to niste osvijestili. 

Oprostite sebi i drugima

Mnogi od nas zamjeraju partneru, prijateljima, obitelji, mnogo duže nego što je to zapravo potrebno. Radite na tome da ili iskomunicirate problem ili ga jednostavno pustite. Na kraju dana, najviše ispaštate vi u tim situacijama jer druga osoba nije svjesna vašeg bijesa te jedino narušavate sebi svoj mentalni mir. 

Fotografije: Tim Umphreys, Diego San