Jedna od epidemija današnjeg doba je, bez sumnje, usamljenost. No, čini se da je i za to pronađeno rješenje: co-living. Pokret čiji je, pa gotovo začetnik Reza Merchant, i čiji se projekt “Collective” iz londonskog Old Oaka širi u Njemačku i SAD

Projekt “Collective” Reza Merchant osnovao je prije svega osam godina dok je studirao na London School of Economics. Sve je počelo kao agencija koja je spajala studente i slobodne apartmane. No ubrzo je evoluiralo u “Collective” – smještaj temeljen na principima co-livinga. Njegova vrata otvorio je 2015., a unutar tog zdanja u londonskom Old Oaku moglo se pronaći čak 500 soba. Iako je bio na meti kritika, činjenica jest da njegov uspjeh govori za sebe, ali i za društvo. A što nam to govori? Da smo iz mnogih razloga, od osjećaja usamljenosti, želje za networkingom, do neopterećenog pristupa životu sve skloniji razmišljati na način da mijenjamo komfor samostalnog života za život u povezanoj zajednici. I to je ono na čemu se temelji “Collective”.

CO-LIVING

Dok smo nedavno pisali o digitalnim nomadima, individualcima koji ne mogu podnijeti ustaljeni način rada i sve se više odvažuju na freelance princip u dalekim krajevima koje bi možebitno posjetili u suprotnom jednom godišnje na 10 dana, tako ovi individualci ne mogu zamisliti život u smještaju, naselju ili bilo kakvom obliku zajednice koji ne njeguje rad na međuljudskim odnosima, gdje se prvi susjedi međusobno ne pozdravljaju, a niti ne poznaju. Zato je smisao projekta “Collective” sljedeći: osim što živite u prostranim stanovima gdje s cimerima dijelite dnevni boravak i kuhinju, na raspolaganju svima unutar tog kolektiva (kao što smo naveli, radi se o oko 500 soba) su aktivnosti poput teretane, različitih radionica, jazz večeri, večeri standup komedije, co-working prostori, prostori za filmske večeri… Sve potrebno kako vam niti jedna večer ne bi promaknula da ne možete ispuniti slobodno vrijeme kvalitetnim sadržajem ili još bitnije – druženjem sa zanimljivim ljudima, prijateljima ili… budućim prijateljima.

USPJEH PROJEKTA “COLLECTIVE”

Naravno, postoje neke zamjerke, poput cijene najma. Mjesečna renta u kolektivu Reze Merchanta je oko 1.150 eura! Međutim, Reza na to spremno odgovara: “Da, prosječna cijena najma je oko 1.000 funti, ali to je zato što su u tu rentu uključeni plin, struja, Internet te posteljina, čišćenje, ulaz na otprilike 20 do 30 evenata, teretanu i co-working prostor. Mislim da je, kada sve to zbrojite, najamnina poprilično razumna.”

Iako je danas problem pronaći i kvalitetan smještaj za sve tanje budžete, Rezu više muči problem usamljenosti. “Jeste li znali da se čak 60 % osoba od 18 do 34 godina osjeća usamljeno? To je problem za koji mi nudimo rješenje”, rekao je u jednom intervjuu. Dok je za sada njegov “Collective” zaživio samo u Londonu, postoji dosta interesa iz drugih država za preuzimanje franšize, međutim, za sada se njegov tim odlučio proširiti u Njemačku i SAD. Iz vrlo realnih razloga, Njemačka ima jednu od stabilnijih ekonomija, njemačke banke će im izaći ususret, a Berlin je također jedan od liberalnijih i otvorenijih gradova prema novim idejama, baš kao i mnogi američki. S obzirom na to da su već neko vrijeme aktualni ovakvi tipovi smještaja, pa su tako uz “Collective” još neki od poznatijih i “Common”, “WeLive” i “Gap House”, tako već postoji i dosta iskustava dostupnih online. Ono što se mogu razabrati kao glavni plusovi jesu činjenice da se upoznaje puno zanimljivih ljudi, stvaraju prijateljstva, puno se kvalitetnije provodi vrijeme jer je svakodnevno dostupno puno sadržaja koje netko drugi organizira za vas, a kao negativna strana navodi se to da je izazov naučiti živjeti s tolikim brojem različitih karaktera te da je mnogima takav stil života zapravo prolazna faza i da se prebrzo izmjenjuje zajednica, kao i da je vrlo teško otići nekamo drugamo iako se to poželi, zbog navike provođenja vremena u takvoj “zatvorenoj” zajednici.

 Osnivač Reza Merchant

Dok ćemo tek vidjeti u kojem smjeru će ići ovaj “trend”, ostala je činjenica da su se neki životni ciljevi za vrijeme ove generacije drastično promijenili pa tako, primjerice, i oni oko posjedovanja nekretnine. Od toga da je posjedovanje svojih par kvadrata bio gotovo prioritet, danas se pronalaze mnogi novi načini kako zaobići tu pretpostavku odraslog života. Kako je rekao odvjetnik i poslovni anđeo Matt Mazzeo, koji je jedan od investitora u startup “Common”: “Čini se da su mnogi prestali razmišljati o svojoj nekretnini kao sigurnosti te im je samo stalo do toga da pripadaju nekoj zajednici.”