Za kraj godišnjih odmora i vikend izleta već smo donijeli poduži popis mjesta koje biste u Hrvatskoj trebali posjetiti, no jedno mjesto s tog popisa nam je posebno zapelo za oko. Nije na moru, izgleda neobično i magično te je  jako zanimljivo arhitektonski oblikovano. Radi se o lokacijama Osekovo, Repušnica i Čigoč u Lonjskom polju.

Povećanje vidljivosti Lonjskog polja planirano je na više razina – kroz opremanje ulaznih centara za posjetitelje, infrastrukturu pješaka, biciklista, vodenih puteva, realizaciju vidikovaca na mjestima posebno izraženih mijena. U okviru projekta afirmacije, u Europskom kontekstu jedinstvenog, Parka prirode Lonjsko polje, planiran je niz intervencija koje posreduju i tumače njegovu posebnost.

Lonjsko polje – centar za posjetitelje, izložba i vidikovci

Lonjsko polje tijekom godine prolazi radikalne promijene – rijeka nakon zime plavi, pretvarajući nizinu u niz plitkih vodenih zrcala u kojima se u proljeće mrijeste ribe. Povlačenjem vode nastaju jezerca – gozba za veliki broj vrsta ptica, a nakon toga nepregledne bogate livade za slobodnu ispašu stoke. Brojne autohtone vrste tako se ovdje sele i putuju, a promatrati ih u prirodnom elementu na njihovim proputovanjima posebna je privilegija koja počinje uvažavajućim dijalogom pažljivih intervencija.

Centar za posjetitelje u Osekovu s interpretacijskom izložbom i promatračnice u blizini Čigoča, Repušnice i Osekova predstavljaju tragove stoljeća kultiviranog krajolika, antropogeno-prirodnih simbioza, graničarske povijesti. Centar za posjetitelje semplira zatečene ruralne morfologije i uvodi novi javni prostor između komunicirajućih volumena. Novouređeni centar “Crna roda Osekovo” otvoren je ovog ljeta za posjetitelje Parka prirode Lonjsko polje. Ovaj četvrti po redu posjetiteljski centar Parka smjestio se u Osekovu i time je postao najbliži ulaz posjetiteljima koji putuju iz smjera Zagreba. U sklopu posjetiteljskog centra nalazi se info centar, dvorana, edukativni park i sanitarni čvor. Info centar uključuje info pult s osnovnim informacijama o Parku i suvenirnicom u prizemlju te urede za rad i prostor za radne sastanke na katu. Multimedijalna dvorana predviđena je za rad i odvijanje raznih edukativnih sadržaja. Na katu se nalazi stalan galerijski postav te mobilni paneli, koji čine sastavni dio ograde galerije se koristite za povremene izložbe. Edukativni park ima ulogu interaktivne poučne staze i mjesto je za odmor posjetitelja.

Vidikovci su pak, izvorno planirani kao replike graničarskih čardaka, metamorfozirali u ludički element polja, točke kojima se uspostavlja novi identitet, platforme za promatranje bogatog biljnog i životinjskog svijeta. Oni su i samostojna vrsta novih bića koja pripadaju svim slojevima i akterima podjednako. Njihove biomorfne konfiguracije nisu eksplicitne, no ipak uključuju kretnju, organički oblik, oruđe, sjenku lokalno poznatog. Markiraju teritorij kao što su to nekada činili čardaci, ali bez potrebe za granicama, omogućuju pogled na životinje, ali bez lova, čine nas sudionicima krajolika bez da budemo primijećeni. Nepomična fantastična bića brišu granicu i izjednačavaju jezik antropogenog i prirodnog, vire u daljini kao novi bestijarij.

Autori vidikovaca su Mia Roth i Tonči Čerina sa suradnicima Larisom Čišić, Lukom Fatović, Karlom Jelić Balta i Nevenom Vlahovićem. Autor skulptura u interijeru centra za posjetitelje je Borna Demel. Produkt dizajn su osmislili Ozana Ursić i Vedran Kasap iz Clinica studija. Grafički dizajn je radio Niko Mihaljević, interpretaciju sadržaja Ivana Fabrio, ilustracije Franka Tretinjak, interakcije Vanja Cuculić, statiku Alen Batista, multimediju je osmislila Novena, a autor fotografija je Marko Mihaljević.

Fotografije: Marko Mihaljević