Ukoliko ćete se narednih dana naći u “najlipšem gradu na svitu”, donosimo popis aktualnih umjetnički izložbi dozu kulturnih aktivnosti na vašem odmoru

Iako nam je uz visoke temperature fokus na otvaranju sezone kupanja, svoj vikend getaway možete upotpuniti posjetom nekih od raznovrsnih izložbi na različitim lokacijama u Splitu. 

Galerija umjetnina_Split

“Tražitelji smisla” Ante Verzotti
Galerija umjetnina

Gotovo dva desetljeća nakon održane retrospektive (2004.), ovaj nagrađivani doajen fotografske scene Splita i nositelj počasnog zvanja Majstor fotografije Hrvatskog fotosaveza prvog reda (od 2008.) u istome muzeju predstavlja se izložbom “Tražitelji smisla” kojom namjerava simbolički zaključiti dugogodišnju javnu karijeru.
Kako ističe kustosica Iris Slade, niz godina njegova je posvećenost fotografiji bila isprepletena s bavljenjem filmskim snimanjem, montažom i režijom u domeni eksperimentalnog, dokumentarnog i igranog filma. Među recentnim radovima, posebno se ističe njegov potresni triptih “Zbogom Ukrajino” kao umjetnička reakcija na rusku invaziju, korištenjem metode foto kolaža.
Izložba je otvorena do 23. lipnja 2022., a više informacija dostupno je ovdje

Studio 21_Split

“End – start”
Studio 21

Do 5. lipnja 2022. godine otvorena je izložba studenata polaznika kolegija “Umjetnost u kontekstu” Odsjeka za kiparstvo splitske Umjetničke akademije, kao dio projekta.
Osim što se izložbom nastoji potaknuti studente na promišljanje vlastite uloge i oblikovanje vlastite umjetničke prakse te njezino pozicioniranje unutar konteksta umjetničke scene, ukazuje se na važnost diskurzivnog promišljanja i istraživanja individualnog umjetničkog izričaja unutar određenog konteksta – s naglaskom na interdisciplinarni pristup i transmedijalno izražavanje.

Ivana Petan_Galerija umjetnina Split

“Iz Pozadine” – Ivana Petan
Galerija umjetnina

“Izražena svijest o glini kao materijalu pogodnom za vrlo istančanu, intuitivnu komunikaciju s kreativnim principom koji prožima sva bića i određuje njihovu slojevitu međusobnu povezanost je ono što Ivanu Petan ističe među rastućim brojem autorica i autora koji su keramiku odabrali kao svoju primarnu umjetničku praksu”, piše kustosica izložbe, Jasminka Babić.
A u okviru ove izložbe, Ivana Petan realizira instalacije u dva različita prostora – otvoreni muzej muzejskog atrija na čiji travnjak postavlja dvadesetak keramičkih skulptura čija forma evocira izgled plemenite periske i white cube prostor izložbene dvorane u koji smješta “lebdeće” male stilizirane glave i te keramičke slike te zdjele kojima se ova zagrebačka umjetnica približava svojim radovima u polju primijenjene keramike.
Izložbu možete posjetiti do 26. lipnja, a više o njoj saznajte na www.galum.hr

Solakov_Wishes_Galerija Kula

“Wishes” – Nedko Solakov
Galerija Kula

Ovom izložbom slavni bugarski multimedijalni umjetnik predstavlja se osebujnom reinterpretacijom likovne discipline crteža koju kritika smatra polazištem njegove markantne, raznorodne i multimedijske prakse.
Otkrijte kako je ova
izložba aktivirala cijeli prostor Galerije Kula, povezujući njegove arhitektonske osobitosti sa umjetničkim djelima na način koji dekonstruira ustaljenja očekivanja o izložbenom prostoru i sadržaju.
A u koliko svoj dolazak u Split planirate u “špici” ljetne sezone, vrijedi napomenuti da je ova izložba otvorena sve do 28. kolovoza 2022. 

Prostor_Ivana Filip

“Priroda ne podnosi prazninu, a možda ni ja” – Ivana Filip
Prostor

Okosnica ove izložbe, u okviru programa galerije Prostor, je serija crteža nastalih za vrijeme pandemije kao svojevrstan “povratak osnovama”. Upoznajte se s umjetničkom praksom Ivane Filip koja se temelji na multidisciplinarnom izražavanju i interdisciplinarnom radu – preko performansa, rada uživo, videa, fotografije i mješovitih medija, često uzimajući tijelo kao polazište prema pokretu i međuvrsnoj suradnji. Izložba je dio programa “Rituali” koji platforma Culture Hub Croatia provodi u 2022. u sklopu kreativnog huba Prostor, a na nju možete “baciti oko” sve do 24. lipnja 2022.

Vjekoslav Ivanišević_Sveučilišna galerija Split

“Vjekoslav Ivanišević – arhitekt”
Sveučilišna galerija, Sveučilište u Splitu 

Do 29. svibnja još stignete pogledati izložbu posvećenu životnom opusu pokojnog splitskog arhitekta Vjekoslava Ivaniševića (1947. – 2018.) čije arhitektonsko djelo čini preko 43 realizirana projekta.
Među bitnim realizacijama nalaze se projekti od velikog značaja za cijelo društvo i gradove Dalmacije kao što su Klinika za ženske bolesti i porode Kliničke bolnice Split, Zdravstvena škola u Splitu, Medicinski fakultet u Splitu, uređenje rive u Trogiru, uređenje Marmontove ulice u Splitu, Gradska sportska dvorana Ribnjak u Omišu, Gradska sportska dvorana u Kaštel Sućurcu, Sportski kompleks Jadran, Tenis centar Bol, itd.
Stoga ukoliko želite saznati više o splitskoj arhitekturi, ova izložba odličan je početak.

 

 

Foto: Galerija umjetnina, Galerija Kula, Studio 21, Prostor, Sveučilišna galerija UNIST – Facebook