Izložba “Noć na zemlji”, umjetnice Jasmine Kosanović u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar idealna je kako za one najmlađe, tako i za odrasle

Povod izložbe “Noć na zemlji” je slikovnica poznate lutkarice i ilustratorice, Jasmine Kosanović, a koja je objavljena u nakladi Mala zvona. Slikovnica je, uz popratnu izložbu lutaka, bila predstavljena javnosti u subotu, 12. ožujka u 18 sati, u Galeriji Kranjčar. Na predstavljanju su sudjelovale autorica Jasmina Kosanović i urednica slikovnice Sanja Lovrenčić.

Jasmina Kosanović
Jasmina Kosanović

U svojoj prvoj autorskoj slikovnici Jasmina Kosanović poziva najmlađe čitatelje – i odrasle koji čitaju s njima – na putovanje kroz čudesne prostore noći. S malo riječi i obiljem likovnih pojedinosti autorica stvara niz prizora koji se ne iscrpljuju jednim pogledom. U usnulim prostorima nekog starog grada, neke sobe, šume ili mora netko je uvijek budan i kreće se nekim svojim tajanstvenim poslom.

Tko je žena u crvenoj haljini koja sa svjetiljkom prolazi šumom, kakva je ono kućica na jednoj nozi u daljini, kakva je to svečanost na kojoj crna mačka i bijeli miš piju čaj – i što to sanjanju one životinje u svojim brlozima? Svaka raskošno oslikana stranica otvara nove mogućnosti za priču, poziva u prostore i izmišljene i stvarne, i zagonetne i prisne, prostore koji svojim raznolikim plavim svjetlima vode malenog čitatelja prema područjima na rubu bajke i sna.

Uz izložene ilustracije u galeriji umjetnica je postavila i bajkovitu instalaciju s kitovima, koja očarava odrasle i poziva najmlađe da uđu u instalaciju i poigraju se s njima!

Jasmina Kosanović s posjetiteljima na otvorenju izložbe

Izložba ostaje otvorena do subote, 19. ožujka i ulaz je besplatan za posjetitelje.

Galerija Kranjčar je otvorena za javnost od 11 do 19 sati, a za sva pitanja i informacije o galeriji i izložbi slobodno provjerite na ovdje.

 

Foto: PR