U Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu u suorganizaciji s Udrugom Crtani romani Šou organizirana je izložba povodom 35 godina postojanja stripa Dylana Doga. Ovom prigodom porazgovarali smo s autorom i suorganizatorom izložbe Slavenom Goričkim.

View this post on Instagram

 

 

Objavu dijeli Zagreb Comic Con (@zagrebcomiccon)

Na izložbi je prisustvovao i jedan od crtača Dylana Doga, Fabio Celoni, kojeg nam je autor izložbe Slaven Gorički predstavio kao izrazito talentiranog umjetnika, te ujedno i crtača Disneyja. Ukratko nam je objasnio njezin koncept istaknuvši kako su “izloženi plakati i ilustracije Dylana Doga povezani uz Zagreb, pa se tako primjerice može vidjeti Dylan Dog kod Kamenitih vrata, Meštrovićeva paviljon, Cibonin toranj, Griča”.

Drugi dio izložbe čine ilustracije Danijela Žeželja, a jedan dio postava zauzimaju naslovnice prvih izdanja Dylana Doga redovne i ekstra serije te izbor najljepših Cibonijevih tabli i ilustracija stripa.

 

Ovaj suvremeni horor, koji je napisao Tiziano Sclavi, a naslovnice crtao Claudio Villa, svoju je popularnost i trajnost prije svega stekao zahvaljujući samom liku Dylana Doga – “melankoliku, bivšem alkoholičaru, vegetarijancu koji svira klarinet, nepopravljivom romantiku koji pati od fobija, ne vozi se avionom, skeptičan je prema nadnaravnom”, kako ga opisuje Gorički. U modernom kontekstu i hororu suvremenog društva iskače jer preko njegove naivnosti čitatelji ostaju neokaljani različitim stvarima koje se događaju.

 

View this post on Instagram

 

Objavu dijeli @dylan_dog

Dylan Dog, jedan od najpoznatijih Bonellijevih junaka, svoju popularnost najviše je stekao u Italiji, u Hrvatskoj te na prostoru bivše Jugoslavije. S druge strane, bilo je pokušaja da izađe i u Americi, te je neke njegove naslovnice radio i Mike Mignola. No uz američke izdavače poput Marvela i DC nije uspio doživjeti slavu, pojasnio je Gorički.

“Velik dio uspješne prodaje ovog stripa krije se i u tome što je osvojio jedan veliki dio ženske publike, kao estetski ugodan lik, nježan i hrabar, ali i romantičan, tmuran, slomljen….”, a spomenuo je i kako su Dylana Doga nerijetko pisale žene.

Vjeruje kako će se impresija ovim fantastičnim epizodama, pričama i crtežima, koje nadilaze sam strip, i dalje prenositi kroz generacije.

Ulaz na izložbu je besplatan, a može se pogledati do 15. listopada prema radnom vremenu koje možete vidjeti ovdje 

Foto: Talijanski institut za kulturu