U Trstu se otvorio ITS Arcademy, Museum of Art in Fashion, prvi ikada posvećen u potpunosti najsuvremenijim formama i izražavanjima u modi; eksperimentalnim, radikalnim i umjetničkim.

ITS Arcademy, Museum of Art in Fashion

Stalni postav muzeja, stalna zbirka ITS Arcademy jedinstvena je u svijetu i stvarana je preko 20 godina i izdanja ITS Contest, najvećeg modnog internacionalnog natjecanja i događanja. Zbirka okuplja najranija djela nekih od najtalentiranijih međunarodnih modnih dizajnera i dizajnera modnih dodataka, većina njih su sada velika imena u svijetu mode. Prva izložba “20 godina evolucije suvremene mode” je putovanje u neispričanu povijest suvremene mode u posljednja dva desetljeća i pogled u budućnost. Gost kustos je Olivier Saillard, poznati povjesničar mode i bivši direktor Palais Galliera u Parizu.

Inauguralna izložba ITS Arcademy istražuje rane kreativne godine nekih od najuzbudljivijih dizajnera mode, modnih dodataka i nakita na međunarodnoj sceni, od kojih su mnogi sada dobro poznati u industriji – poput Balenciaginog Demna, Bottega Veneta Matthieua Blazyja ili pionira Richarda Quinna, – dobitnik inauguracijske nagrade kraljice Elizabete II za dizajn.

Raritetnost i umjetnička vrijednost izloženih umjetničkih djela proizlaze iz činjenice da te kreacije, koje je tijekom dva desetljeća prikupljala Barbara Franchin kroz međunarodno natjecanje talenata ITS Contest, nude pogled na kreativne početke koji prethode komercijalnoj djelatnosti. Predstavljeni u sanducima koji obično prevoze i štite krhku putujuću umjetnost s jedne izložbe na drugu, sirovi su, neobuzdani i nabijeni kreativnom energijom, reprezentacijom umjetnosti čiji moda čini legitimni dio.

Izložba je organizirana u šest odjeljaka, od kojih svaki predstavlja univerzalnu umjetničku temu ili struju koja nadilazi geografsko podrijetlo ili godinu nastanka dizajna: ekspresionisti, neofuturisti, lirske apstrakcije, art brut, slobodna figuracija i autoportret.

Više od 100 djela izloženo je u onome što Olivier Saillard definira kao “prvi modni muzej u potpunosti posvećen najsuvremenijim oblicima i izrazima našeg doba”. To uključuje kreativne portfelje, odjevne predmete, dodatke i fotografije. Izložba se može pogledati u radnom vremenu muzeja, sve informacije možete saznati na linku.

Fotografije: itsweb.org