Sve zeleniji telekom Iskon u suradnji s Anamarijom Prgomet iz udruge Zero Waste Croatia na Dan planeta zemlje donosi seriju kratkih video savjeta o malim koracima koje možemo početi odmah raditi kako bi osobno pomogli očuvati planet Zemlju. Danas je idealan dan za takav početak!

Anamarija Prgomet, osnivačica udruge Zero waste Croatia, svoj je život potpuno promijenila 2017. godine kada je počela primjenjivati 5R zero waste principe: refuse (odbij), reduce (smanji), reuse (ponovno upotrijebi), recycle (recikliraj) i rot (dovedi do truljenja). Za gotovo svaki uporabni predmet u domaćinstvu pronašla je ekološki prihvatljiviju zamjenu, koristi prijevozna sredstva koja ne štete okolišu, bira isključivo odjeću od prirodnih materijala, sama izrađuje kreme za lice i pastu za zube, redovito kompostira a ove je godine posadila i svoj vrt u Poreču u kojem živi.

Ovo je njenih 5 (ustvari i mnogo više) video savjeta, koje je povodom Dana planeta Zemlje podijelila s Iskonovcima, a koje počevši od danas svatko može početi primjenjivati. Jer idealan je dan za osobne zelenije odluke!

  1. Posadite nešto u svojem vrtu, na balkonu ili prozorskoj dasci. Osim što vrtlarenje opušta i potencijalno unosi povrće i svježe začine u naša jela, sadnja je danas prijeko potrebna radi očuvanja bioraznolikosti, pčela i drugih kukaca.

 

  1. Svaki put kad je moguće, pješačite i vozite bicikl. Ako koristite prijevozna sredstva, radije odaberite javni prijevoz. Ako se vozite automobilom, tada putujte u društvu. Za svaku vožnju avionom, koja također loše utječe na prirodu, obvežite se napraviti nešto zauzvrat za planetu.

 

  1. Dobro promislite što ulazi u vaš dom, ali i što izlazi iz njega. Najbolji početak za život bez suvišnih stvari, ambalaže i otpada svakako je promišljanje o potrebi kupnje nekog predmeta: je li nam potreban, koliko dugo će nam i na koje sve načine služiti, kako se na kraju ciklusa uporabe može zbrinuti.

 

  1. Štedite energiju, bez obzira na to gdje živite. Iako je solarni izvor energije najzeleniji, život u stambenim zgradama i bez solarnih panela također donosi niz prilika za štednju energije, što pomaže u sprečavanju svjetlosnog zagađenja, zagađenja bukom i nestašice vode. „U svijetu danas imamo svega 2% pitke vode.“, podsjeća Anamarija.

 

  1. Plastiku zamijenite platnom, a papir digitalnim načinima primanja računa. Prosječan vijek trajanja jedne plastične vrećice je svega 12 minuta, a prosječno vrijeme potrebno za plaćanje papirnatog računa pristiglog na kućnu adresu iznosi još i manje, nakon čega nam isti više ne treba. „Možda najjednostavniji korak je prelazak na e-račun, kojeg danas već nude mnogi pružatelji usluga“, zaključuje Anamarija svoj posljednji call-to-action.

 

Drugu godinu zaredom, sve zeleniji Iskon uključuje se u obilježavanje Dana planeta zemlje. Nakon aktivnog rada na svojim malim-velikim zelenim koracima, njihovi su poslovni prostori oslobođeni plastične ambalaže i posuđa, broj printera sveden je na minimum a koševi ispod stolova zamijenjeni su sortirnim stanicama u hodnicima poslovnih zgrada. Iskon svojim zaposlencima nudi mogućnost vožnje službenim biciklima umjesto odabira auta za odlazak na sastanke, a u zelenim koracima pomažu im i korisnici sve češćim odabirom e-računa.

Povodom Dana planeta Zemlje Iskon svojim korisnicima, koji umjesto papirnatog odaberu e-račun, na poklon šalje simpatičnu Zekološku vrećicu koja može ponijeti namirnice iz dućana i do nekoliko tisuća puta. Koristite li Iskon usluge, sve detalje današnje zekološke akcije potražite na njihovom Facebooku.