Pred nama je iščekivano novo izdanje Interlibera. Nakon pauze uzrokovane aktualnom pandemijom, naš najveći sajam knjiga upravo se u Godini čitanja vraća na Zagrebački velesajam, gdje će se održati od 9. do 14. studenog.

Bogati izbor naslova ponukao nas je da za pomoć u odabiru upitamo tri istaknute book blogerice koje pratimo na Instagramu, a one su se na taj poziv srdačno odazvale. Svoja tri favorita s vama i nama su podijelile Ana @_lovelybookshelf, Maja @zivotknjigoholicarke i Ivana @ivanaiknjige, a na svojim listama preporuke izdvojile su raznolike naslove, od poezije preko povijesnih romana do ljubavnih priča, od kojih je svaki na njih ostavio snažan dojam.

U nastavku pronađite njihove osobne preporuke knjiga na koje vrijedi obratiti pozornost prilikom ovogodišnjeg posjeta Interliberu.

Ana @_lovelybookshelf 

K.A. Tucker: “Čista Divljina” (Fokus komunikacije)

Knjiga Čista Divljina je puna emocija i ljubavi. Obiteljskih komplikacija, neizgovorenih riječi, ali i shvaćanja da nikada nije prekasno popraviti odnose. Calla odlazi na Aljasku u posjet ocu s kojim je izgubila svaki kontakt, ne shvaćajući da će taj odlazak biti sve samo ne lagan. Uz svog oca kojeg iznova upoznaje, u njen život ulazi pilot Jonah. Tenzije i svađe između njih dvoje prerastaju u nešto više te nas čitatelje uvlače u njihovu ljubavnu priču.

Interliber preporuka: Čista divljina

Ja sam uživala u knjizi i postala je jednom od mojih najdražih ljubavnih priča. Calla i Jonah su zaista poseban par. Sasvim dovoljno romantike, zabavnih spletki i razgovora, ali isto tako tužnih, možemo reći bolnih s kojima se nitko od nas ne želi susresti.

U Čistoj Divljini otkrivate čari Aljaske i njihovih stanovnika. Doći će vam da spakirate svoje stvari i odete ondje da osobno doživite ljepotu te divljine. I tko zna, možda naići na jednog bradatog jetija. Moje ogromne preporuke za knjigu, vjerujem da će svaka osoba koja voli ljubavne romane uživati.

Mary Beth Keane: “Upitaj još jednom” (Mozaik knjiga)

Upitaj još jednom, roman koji je mene osobno rastavio, a zatim sastavio. Ako volite knjige o obiteljskim dramama i tragedijama, ovo je pun pogodak jer vas uvlači u samu srž tih problema. Čitat ćete o o ljubavi, žrtvi i kušnjama koje se nalaze svugdje oko nas.

Interliber preporuka: Upitaj još jednom

Čitajući, prate vas mnoge emocije. Jako čitko i lijepo pisano. Likovi su puni razumijevanja, suosjećanja. Uče nas koliko, mi ljudi, zapravo možemo biti jaki. Priča je predivna, na trenutke bolna i nepravedna, ali čitanje se zaista isplati. Mene se svidjela i jedna od najboljih koje sam pročitala ove godine. Ako volite ovakve teme, svakako bih preporučila ovaj roman.

Natasha Leister – “Francuska fotografkinja” (Egmont)

Ako ste kao ja, fanovi knjiga na temu 2. svjetskog rata, ovaj roman je pun pogodak. Napet, zanimljiv i priča nam priču o fotografkinjama koje su također bile bitne za vrijeme rata. Odlično napisano, saznajemo mnogo toga o hrabrim ženama i muškarcima koji su činili sve u svojoj moći da se sazna što se zapravo događalo. Inspirirano stvarnim osobama i događajima, autorica im odaje počast kroz svoju knjigu. Prepuno prekrasnih rečenica i citata, malo je reći da sam plakala kada sam došla do posljednjeg poglavlja.

Interliber preporuka: Francuska fotografkinja

Glavna junakinja nas potiče da je sve moguće s hrabrim srcem. Zbog nje sam istraživala još dugo poslije čitanja o svim ženama svijeta koje su dolazile u Europu i nisu dopustile da ih se ušutka, žene koje su se borile i govorile istinu o ratu. Ali u tim strahotama, kroz male pukotine upoznajemo ljubav i koliko možemo biti spremni žrtvovati se za druge.

Svi ljubitelji romana na povijesnu temu, bilo to fikcija ili ne, od mene ogromne preporuke za ovo dirljivo i lijepo djelo.

Maja @zivotknjigoholicarke 

Maggie O’Farrell: “Hamnet” (Profil knjiga)

Hamnet je posveta liku i djelu Williama Shakespearea i to je ono što me privuklo čitanju ove knjige. Na samom početku autorica nam iznosi činjenicu da su Hamnet i Hamlet zapravo ista imena. Dječak Hamnet je umro 1596. u dobi od jedanaest godina. Nekoliko godina poslije njegov otac napisao je djelo Hamlet.

Interliber preporuke: Hamnet

Vrijeme u kojem živimo doba je globalne pandemije, a autorica nas ovom knjigom vraća u vrijeme još strašnije pandemije koja je oduzela sina slavnom piscu. Uz sve to Hamnet je priča o netipičnom dječaku i njegovoj obitelji. Hamnet je nježan dječak koji odrasta uz grubog djeda, strogu baku, majku koja uzgaja pčele i ljekovito bilje, uz sestru s kojom se voli igrati te uz oca kojeg često nema. Odsustvo oca koji je u Londonu se odražava na njegovo odrastanje. Bio je nježno dijete koje je odrastalo uz grubost djeda i strogoću bake.

Ovo nije samo priča o dječaku Hamnetu nego i o njegovim roditeljima, njihovoj razdvojenosti i braku koji je pretrpio nezamislive gubitke. Kada sam pročitala kratke sadržaje o ovoj knjizi znala sam da ima nešto u njoj što će mi se svidjeti. Ali nisam znala da će me u potpunosti osvojiti.

Christy Lefteri: “Pčelar iz Alepa” (Stilus knjiga)

Pčelar iz Alepa priča je o nadi u bolje sutra i o činjenici da ljubav ipak može pobijediti sve pa čak i rat. Autorica se u ovom romanu bavi jednom od najvećih tema svjetskih medija u posljednjih nekoliko godina. Izbjeglice iz Sirije. Koliko smo već puta čuli ili čitali o tome. Nebrojeno.

Interliber preporuke: Pčelar iz Alepa

Kada sam uzela ovu knjigu u ruke zamalo sam odustala jer čitam stalno o tome u medijima. Ne treba mi još u knjizi. Ali trebalo mi je i tako mi je drago što sam ju pročitala. Definicija rata je sljedeća – oružano nasilje. Rat nikada ne donosi ništa dobro i to je jedan od najgorih oblika odnosa među ljudima. Rat razara živote. Pčelar iz Alepa priča je o jednom takvom gradu kojeg je rat uništio i njegovim stanovnicima Nuriju i Afri čije je živote razorio i zauvijek promijenio.

Nuri je pčelar koji uživa voditi brigu o pčelama a njegova žena Afra slikarica. Oboje su živjeli mirnim životom u Alepu provodeći vrijeme sa svojim sinom Samijem. No znali su da neće još dugo živjeti takvim životom. Nemiri i nasilje koje je počelo u Damasku uskoro će zahvatiti i njihov voljeni Alep. Rat će uništiti sve što su voljeli uključujući i gubitak njihovog sina Samija. Prisiljeni su na bijeg pred vihorom rata. Put koji ih čeka težak je, pun zamki i opasnosti. Kušnja je pred njima a najveća je ona između njih. Jaz prouzročen gubitkom djeteta samo će se produbljivati a Nuri i Afra naći će se u ponoru. Pčelar iz Alepa knjiga je koja će vas naučiti da koliko god to teško bilo u nekom trenutku, isplati boriti za život i bolje sutra.

Silvia Moreno-Garcia: “Meksički roman strave” (Mozaik knjiga)

Prvo što me privuklo čitanju ovog romana bilo je da je riječ o hororu. Rijetko čitam horore, a sada je stigao horor s prekrasnom naslovnicom. Druga činjenica je bila da je radnja smještena u Meksiku. Šarenilo, osebujna kultura i temperamentni ljudi. Sve to je u ovom romanu uz priču koja vas neće ostaviti ravnodušnima.

Interliber preporuke: Meksički roman strave

Noemin život nije se razlikovao od onog ostalih djevojaka njezinih godina. Zabave, mladići i cigarete. No jednog dana otac joj predaje čudno pismo njezine sestrične Cataline koja se nedavno udala za Engleza. Pismo je sastavljeno u bunilu te završava gotovo očajnom molbom njezine sestrične da ju dođe spasiti.I tako se glamurozna pripradnica visokog društva Noemi Taboada zaputila u El Triunfo kojeg nema ni na jednoj karti, spasiti svoju sestričnu. Stiže u Kuriju, kuću u viktorijanskom stilu koja je zračila negostoljubivošću. Noemi je čvrsta djevojka te ju ne zastrašuje Kurija ni njezini stanari. No to je tek početak. Kurija krije nebrojene tajne koje čekaju da ih Noemi otkrije. Malo pomalo Noemin boravak u Kuriji pretvorit će se u čudne snove i morbidne priče.

Meksički roman strave posve je neobična priča koja će vas zaokupiti toliko da je nećete moći ispustiti iz ruku do samoga kraja.

Ivana @ivanaiknjige

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ivana Lulić (@ivanaiknjige)

Petar Gudelj: “Da zađe mjesec, da izađe sunce” (Školska knjiga)

Petar Gudelj jedan je od najpodcjenjenijih hrvatskih živućih pjesnika. Njegova poezija je životna, jednostavna i razumljiva, a u isto vrijeme slojevita poput luka. Meni je najdraža njegova zbirka “Da zađe mjesec, da izađe sunce”, ali budući da je Školska knjiga nedavno objavila “Dva ili tri ljeta, dvije ili tri zime“, veselim se potražiti baš nju na ovogodišnjem Interliberu.

Interliber preporuke, Petar Gudelj

Svetlana Aleksijevič: “Rat nema žensko lice” (Školska knjiga)

Svetlana Aleksijevič bjeloruska je spisateljica i nobelovka koja je nedavno gostovala u Zagrebu na Festivalu svjetske književnosti. Tada sam se prvi put susrela s njenim djelima. Mislim da je jedna od najljepših i najvažnijih funkcija književnosti upravo preispitivanje načela i to mi se upravo dogodilo kad sam čitala njenu “Rat nema žensko lice”. Jako volim tematiku Drugog svjetskog rata, ali kad je riječ o nekoj tako dalekoj temi današnjem vremenu, teško je primijetiti stvari o kojima nismo učili.

Interliber preporuke: Rat nema žensko lice

Primjerice, “Rat nema žensko lice“ donosi svjedočanstva sovjetskih žena koje su ravnopravno s muškarcima aktivno sudjelovale u 2. svjetskom ratu. Mnogo se govori o emocionalnim razlikama između muškaraca i žena, ali nakon čitanja Svetlanine knjige, ratne teme skroz drugačije doživljavam.

Đurđica Čilić: “Fafarikul” (Disput)

Đurđica Čilić, osim što prevodi s poljskog jezika sjajnu poeziju, autorica je “Fafarikula“, izuzetne zbirke pripovijesti u izdanju Disputa. To je jedna od onih knjiga koja je jezikom toliko bliska, iskustvom također, i nakon svake crtice dvojiš hoćeš li promišljati o temi koja je obrađena ili ćeš hitati na sljedeću crticu. I ona, poput Aleksijevič, vodi preispitivanju, ali na puno topliji način.

Njeni su tekstovi prožeti humorom i sjetom i vrlo je lako poistovjetiti se ili suosjećati s pripovjedačicom. Ovo je jedna baš dragocjena i topla knjiga. Možda će vam to najbolje dočarati citat iz pripovijesti “Razglednica iz livanjskog djetinjstva”: I nemam nikakvu pametnu misao na tu temu, samo osjećaj da je život uvijek više od onog što u tom trenutku vidimo i uvijek bolji od onog što možemo podnijeti.

Interliber preporuke: Fafarikul

43. međunarodni sajam knjige Interliber održat će se od 9. do 14. studenog 2021. godine, na veliko zadovoljstvo svih ljubitelja pisane riječi. Paviljone 5, 6 i 7a ispunit će više od 230 izlagača iz 14 zemalja. Svečano otvorenje bit će 9. studenog u 11.00 sati u paviljonu 5. Ulaz na sajam je besplatan i moguć isključivo uz predočenje važeće Covid potvrde; potvrde o cijepljenju, o preboljenju (unutar 6 mjeseci) ili važećeg negativnog testa (PCR do 72 sata, brzi antigenski do 48 sati). Sve detalje o epidemiološkim mjerama, radnom vremenu i protokolu ulaska na Interliber pronađite na službenoj stranici.

Fotografije: @_lovelybookshelf, @zivotknjigoholicarke, @ivanaiknjige