Vinilna izdanja sa sobom nose posebnu dozu magije, a njihovo prikupljanje jedan je od onih strastvenih hobija koji vjerojatno nikada ne prestaje.

Svojevremeno, vinil je bio kralj glazbene industrije, a s pojavom novih tehnologija, postepeno je gubio na značaju. Ipak, u posljednjih dvadesetak godina, upravo je val nekih novih tehnologija i medija – primarno digitalizacija i streaming, doveo do buđenja interesa prema vinilnom kolekcionarstvu, zbog čega ovaj šarmantni audio-medij nije pao u zaborav.

S ovim ponovnim rođenjem kulture vinila, koju sve više prihvaća i generacija z, razvio se i jedan poseban svijet vinilnih kolekcionara-blogera, koji svoje (vrijedne) kolekcije sa svijetom dijele putem društvenih medija. Tu se posebno ističe Instagram te vam stoga donosimo neke od omiljenih nam svjetskih i domaćih profila posvećenih ovom šarmantnom kolekcionarskom hobiju ljubitelja glazbe.

@stevekouta

Australac Steve Kouta jedno je od vodećih svjetskih imena kada je u pitanju kolekcionarstvo vinila. Na svom Instagram profilu okuplja više od 80 tisuća pratitelja i spada među pionire digitalnih blogera ove kulture. Svoju bogatu kolekciju kako rijetkih tako i popularnih vinilnih naslova dijeli kroz predivne i konceptualne fotografije, koje su s vremenom postale i vizualno prepoznatljive.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by stevekouta (@stevekouta)

@soulmining

Pravog imena Frank Neu, kolekcionar je i audiofil iz Njemačke, s više od 30 godina iskustva prikupljanja vinila, ali i audio-opreme, koja naprosto ostavlja bez teksta. U svojoj kolekciji vinila broji više od dvije tisuće naslova, a kao favorite ističe debitantski album benda The Stones Roses, sve albume Radioheada, kao i “Soul Mining” engleskog post-punk benda The The, po kojem je i njegov Instagram profil dobio i ime.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Frank (@soulmining)

@cratedigger

Iz Nizozemske nam stiže još jedan od pionira vinilnih kolekcionara na Instagramu, s bogatom kolekcijom probranih i žanrovskih raznovrsnih izdanja, uključujući i klasike kao što su “Pastel Blues” Nine Simone i “What’s Going On” Marvina Gayea.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Art of Diggin’ (@cratedigger)

@dj_muro

Japanski pionir hip-hop žanra, DJ Muro, u svijetu je poznat i kao ‘The King Of Diggin’, a na svom Instagram profilu nerijetko iznenadi vinilnim dijamantom i fenomenalnim izdanjem iz vlastite kolekcije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DJ MURO (@dj_muro)

@moj.vinyl

S profilom posvećenom vinilima, svijetu Instagrama nedavno se pridružio i naš domaći glazbeni producent Antonino Šimić, koji ovim putem otkriva svoju vrijednu kolekciju raznovrsnih vinilnih izdanja, često objavljujući i podsjećajući nas na izvrsne naslove domaće glazbene scene.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Moj Vinyl (@moj.vinyl)

Naslovna fotografija: Jurian Kersten / Unsplash