Pretpostavlja se da nedavne pustinjske oluje u Kini imaju veze s industrijom kašmira

Slike Pekinga koji je okovan žutom maglicom stvorio je hrpu memeova koji uspoređuju kineski glavni grad s distopijskim filmom Bladerunner 2049. No ta meteorološka sudbina sjeverne Kine, koja je bila u potpunosti zahvaćena pustinjskom olujom, ne bi se trebala svesti na vrckavi meme – čak 6 ljudi je izgubilo život a još se deseci vode nestalima. 

S obzirom na to da se radi o dijelu Kine koji se nalazi vrlo brzo mongolske granice postavlja se pitanje – je li industrija kašmira možda imala puno veće veze s time nego što se usudimo pomisliti? Odgovor je – da, vrlo vjerojatno. 

BEIJING, CHINA - MARCH 15: People wear protective masks as they commute during a sandstorm on March 15, 2021 in Beijing, China. China's capital and the northern part of the country was hit with a sandstorm Monday, sending air quality indexes of PM 2.5 and PM 10 ratings into the thousands and cancelling flights. (Photo by Kevin Frayer/Getty Images)

Susjedna Mognolija jedna je od najpoznatijih proizvođača kašmira na svijetu, i već se duže vrijeme komunicira zabrinutost oko pretjerane ispaše. Kako je ta oluja originalno došla iz Mognolije, mnogi znanstvenici su već izrazili sumnju da je ono na što se upozoravalo, sad i ispunilo.

Mongolija kao drugi najveći proizvođač kašmira na svijetu, odmah iz Kine, čini gotovo trećinu svjetske opskrbe, te zapošljava otprilike 7.000 ljudi. Samo u zadnjih 30 godina, količina stoke se utrostručila što je dovelo da pojačane degradacije zelenih površina. Ta degradacija dovedena je u direktnu vezu sa sve većim brojem i sve opasnijim pustinjskim olujama koje se događaju u Mongoliji, Kini, Japanu i Južnoj Koreji. Koje mogu biti još razornije, ako se ne napravi ništa da se krene obnavljati mongolsko tlo. Nadamo se da se scenarij Bladerunnera i Mad Maxa ne događa pred našim očima. 

Izvor: Business of Fashion