Isprobali smo ovaj recept pekarice i slastičarke Lare Reić, koji nas neće prikovati za kuhinju pola dana, a rezultat su mirisna i ukusna peciva savršene teksture!

Brioche je francuski slatki kruh od kvasca koji je obogaćen maslacem, mlijekom i jajima. Od tijesta od briochea možete napraviti i kiflice od cimeta ili ukusna gurmanska peciva. No, u opisima recepata djeluje kao da tu ima puno posla s pripremom. Brioche peciva za 45 minuta? ”Može se”, kaže Lara na svom @laragulozara Instagram profilu.

Recept:

Za 8 peciva:
– 15 g suhog kvasca
– 230 g vode
– 80 g ulja
– 40 g šećera
– 1 jaje sobne temperature
– 6 g soli
– 400 g brašna

1. Suhi kvasac pomiješati s mlakom vodom, na to dodati ulje i šećer te ostaviti oko 5 minuta.

2. Sol i brašno izvagati u istoj posudi.

3. Razmutiti jaje u vodi s kvascem pa dodati brašno i zamijesiti gnjecavo tijesto koje je potrebno mijesiti oko pet minuta. ”That’s right, idemo, bicepsi tricepsi, meljaj sve. Guglaj kako radit’ premjese ako ne znaš. Sugeriran nosit’ štitnike tko nema force za meljanje’, kaže simpatična Lara, koja nam daje do znanja da ovaj korak moramo shvatiti ozbiljno. Nakon pet minuta intezivne tjelovježbe, odvojiti 8 loptica koje je potrebno oblikovati kao mala hambi peciva (pogledajte 4. video na sljedećem linku ako ne znate kako).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lara Reić (@laragulozara)

4. Ostaviti da se dižu 15 minuta, premazati razmućenim jajetom i mlijekom i peći na 200°C oko 25 minuta (ovisno o pećnici, pratite situaciju!).

Lara Reić, pekarica i slastičarka s dugogodišnjim znanjem u pripremi kruha i peciva, zanat je ispekla kroz godine rada s dizanim tijestom i kiselim kvasom, a svoje znanje obogatila je u različitim tipovima ugostiteljskih objekata diljem svijeta. Trenutno radi kao konzultantica i predavačica, a u slobodno vrijeme voli rekreirati hranu iz filmova na svome blogu te kuhati za obitelj i prijatelje.