Za početak, što znamo o autorici? Jennette McCurdy glumila je u Nickelodeonovoj hit seriji “iCarly” i njenom spin-offu “Sam & Cat”, kao i u Netflixovoj seriji “Between”. Godine 2017. napustila je glumu i počela se baviti pisanjem i režiranjem. Njezini su filmovi prikazani na Florida Film Festivalu, Salute Your Shorts Film Festivalu, Short of the Week i drugim manje poznatim festivalima. Njezini eseji objavljeni su u HuffPostu i Wall Street Journalu.

Njezina samostalna predstava “I’m Glad My Mom Died” imala je rasprodane izvedbee u kazalištima Lyric Hyperion i Hudson Theatre u Los Angelesu. Ona vodi podcast pod nazivom “Empty Inside”, koji je bio na vrhu Appleovih ljestvica i uključuje goste koji govore o neugodnim temama. Živi i radi u Los Angelesu. No, da se vratimo na “I’m Glad My Mom Died”. Predstavu nisam gledala, no knjiga mi je nekim čudnim putem došla u ruke, ili bolje rečeno na ekran i prilično me iznenadila.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Jennette McCurdy (@jennettemccurdy)

I’m Glad My Mom Died

Radi se o istovremeno srceparajućim i urnebesnim memoarima Jennette McCurdy, o njezinim privatnim i poslovnim borbama kao bivše dječje glumice; uključujući poremećaje prehrane, ovisnost i kompliciran odnos s okrutnom majkom. Također se radio i o tome kako je ponovno preuzela kontrolu nad svojim životom. Jenette piše britko i dinamično i ne dopušta patetici i melankoliji da preuzmu priču. Čitajući knjigu zamišljala sam ju kao jednu neustrašivu ženu. No, što ju je takvom učinilo?

Jennette McCurdy imala je šest godina kada je otišla na prvu audiciju za ulogu. San njezine majke bio je da njezina jedina kći postane zvijezda, a Jennette je činila sve da svoju majku usreći. Stoga je pristala na ono što je mama nazivala “ograničenjem kalorija”, jedući malo i vagajući se pet puta dnevno. Izdržala je opsežna kućna šminkanja dok ju je majka korila: “Your eyelashes are invisible, okey? You think Dakota Fanning doesn’t tint hers?”. Mama ju je čak tuširala do šesnaeste godine dok je s njom dijelila svoje dnevnike, e-poštu i cijelu svoju zaradu.

U knjizi Jennette prepričava sve to s nevjerojatnim detaljima, baš kao što bilježi što se događa kad se njezin san konačno ostvari. S novom ulogom u novoj seriji Nickelodeona pod nazivom “iCarly”, postala je slavna! I dok je njezina mama maksimalno uzbuđena (šalje e-poruke moderatorima klubova obožavatelja i s paparazzima je na “ti”), Jennette opsjeda tjeskoba, sram i prijezirom prema samoj sebi. Sve se to manifestira u poremećajima prehrane, ovisnostima i nizom nezdravih odnosa. Ti se problemi samo pogoršavaju kada, ubrzo nakon što je uz Arianu Grande preuzela glavnu ulogu u “iCarly” spinoffu “Sam & Cat”, njezina majka premine od raka. Napokon, nakon što je otkrila psihoterapiju i prestala glumiti, Jennette se kreće oporavljati i prvi put u životu odlučuje što zapravo želi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Jennette McCurdy (@jennettemccurdy)

Knjiga nije maestralno književno ostvarenje, sumnjam da će ikada dobiti neku književnu nagradu, ali pisana je iskreno s dobro doziranim crnim humorom i na kraju krajeva radi se o jako inspirativnom štivu… Pročitat ćete ju u dahu i nakon nje dobit ćete snage za uloviti se u koštac s bilo čime u životu!

Knjigu možete naručiti putem linka.

Fotografije: jennettemccurdy.com,